Jegyzet

2018.01.04. 06:30

Rohanó idő

Fenyő Gábor

Kaposvár – immár hosszú évek óta – a költségvetésének több mint négy százalékát fordítja sportcélokra, ami mindenképp megsüvegelendő tett.

A lakossági sporttal – vagy nevezzük közismertebb nevén szabadidő- és tömegsportnak – az égvilágon nincs is semmi probléma. Vannak iskolák, ahol csak este tíz órakor zárják a tornatermet, merthogy baráti közösségek használják rendszeresen. A városligeti műfüves pályán még az óév utolsó, majd az új esztendő első napján is ádáz focicsata dúlt.

Ami viszont a város verseny-, még pontosabban a minőségi sportját illeti, ott már kicsit más a helyzet.

Nem a klubok és csapatok számával van gond,

hiszen abból el vagyunk eresztve rendesen: az elmúlt években, évtizedekben számos sportág vert gyökeret, illetve született újjá a somogyi megyeszékhelyen. Hat együttesünk szerepel a legmagasabb osztályban, azaz bő a választék. A kiugró eredmények azonban valamiért hiányoznak.

Az ezredforduló utáni első évben két csapatsportágban is bajnokot ünnepelhettünk Kaposváron a férfi kosarasok és a férfi röplabdások jóvoltából. Tegyük hozzá, hasonló produkcióval nem sok megyeszékhely dicsekedhet. Reménykedtünk és bíztunk a hasonló folytatásban, ám a 2001-ben lejátszódott események megismételhetetlennek bizonyultak. Rohan az idő, hiszen ennek már idestova 17 éve.

A szurkolók nagy szívfájdalma, hogy más nagyvárosokkal ellentétben Kaposvárnak nincs olyan csapata, amely (közép-)európai mércével mérve megállná a helyét. A rekordbajnok Fino-Kaposvár röplabda­csapata – ellentétben a veszprémi és a győri kézisekkel – már a hazai pontvadászatban sem mehet biztosra. Pedig volt idő, amikor akár előre is oda lehetett volna neki adni a bajnoki címet, s kisebb csodaszámba ment, ha netán szettet tudtak tőle rabolni.

Mint ahogy az olimpikonokkal is hadilábon állunk. 2016-ban Rio de Janei­róban, de már előtte négy évvel, Londonban sem volt ötkarikás versenyzőnk. Pedig ha lenne, biztos, hogy nem kevesen támogatnák, sorakoznának fel mellé.

Ami viszont egyértelműen megállja a helyét – akár világviszonylatban is –, az a most épülő sportcsarnokunk és versenyuszodánk, amire roppant mód büszkék is vagyunk. Csak lenne egy olyan csapatunk, amely a játékával és az eredményeivel meg is töltené a lelátót szurkolókkal, s a határainkon túl is rettegnének a neve hallatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!