ATLÉTIKA

2019.09.25. 10:45

Sikerült: irány Doha!

Hosszas huzavona után dőlt el, hogy a Szolnoki MÁV SE gerelyhajítója, Rivasz-Tóth Norbert utazhat a pénteken kezdődő dohai világbajnokságra.

Varga Balázs

A gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert kvalifikálta magát a dohai világbajnokságra, jövő szombaton pedig a versenyzést is megkezdi Katar fővárosában

Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség

Fotó: AFP/Getty Images

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kihirdette a rajtlistáját, így kiderült, hogy a 23 esztendős törökszentmiklósi sportoló habár nem érte el a 83 méteres vb-szintet – 82,26 métert dobott –, de a feltöltés után biztossá vált, hogy ő is részt vehet a világversenyen. Erről beszélgettünk a fiatal atlétával.

– Gondolom, nagy megkönnyebbülés, hogy végre kiderült, indulhat a vb-n.

– Úgy írnám le, hogy egy kő esett le a szívemről. Nagyon rossz volt ez a bizonytalanság, mert ugyan eddig is úgy dolgoztunk, edzettünk, hogy indulhatok, de azért mégiscsak másképp készül az ember fejben, ha nem tudja, mi lesz a sorsa. Viszont most meg egy kő nyomja a vállamat, de ez persze édes teher, hiszen azt a célt teljesítettem, hogy kvalifikáltam magamat a világbajnokságra.

A gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert kvalifikálta magát a dohai világbajnokságra, jövő szombaton pedig a versenyzést is megkezdi Katar fővárosában
Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség

– Mióta is húzódott ez a kérdés?

– Eredetileg szeptember 9-ig kellett volna kiküldenie a nemzetközi szövetségnek az értesítőt arról, hogy indulhatok-e vagy sem. Majd arról volt szó, hogy két nappal később meglesz a döntés, míg a következő időpont 16-a volt, ám még ekkor sem kaptuk meg, valamint a magyar szövetségnek sem árultak el semmit. Aztán múlt pénteken végre kiderült, hogy mehetek a világbajnokságra. Valószínűleg közrejátszott a késői döntésben az is, hogy kiknek ítélnek oda szabadkártyát, valamint, hogy mely orosz atléták vehetnek részt a vb-n semlegesen színekben.

– Némi szerencse azért, hogy habár a világbajnokság pénteken kezdődik, a férfi gerelyhajítók versenye csupán jövő szombaton rajtol el.

– Igen, de azért nekem is sokkal ideálisabb lett volna, ha hamarabb megtudom a döntést, mert az eredeti tervek szerint külföldre mentünk volna edzőtáborozni, ahol a klíma közelebb áll a katarihoz. Viszont az tényleg igaz, hogy egyes atléták még rosszabbul jártak, mint én, hiszen a világ minden tájáról érkeznek versenyzők a világbajnokságra, olyanok is, akik tényleg csak pár nappal a számuk indulása előtt tudták meg, hogy mehetnek Dohába, ami nagyon nem mindegy sem a felkészülés, sem az utazás szempontjából.

– A vb kezdetéig mi a program?

– Hétfő óta Székesfehérváron edzőtáborozom, a héten itt készülünk, aztán egy kis időre hazamegyek, és a jelenlegi terv az, hogy jövő szerdán utazom Dohába. Október 5-én délután pedig már versenyzem, akkor kezdődik számunkra a selejtező.

– Mi a célkitűzés, mivel lenne elégedett a világbajnokságon?

– Szeretném legalább azt megdobni, amennyivel kijutottam, de természetesen az ember mindig jobbra törekszik. Az elmúlt évek világbajnokságainak statisztikája azt mutatja, hogy a döntőbe jutáshoz (a 32 versenyzőből 12-en folytathatják a fináléban – a szerk.) többnyire nem kell megdobni az aktuális vb-szintet. A kijutást érő eredményemnél már értem el jobbat, 82,44 métert, és azt gondolom, hogy egy ekörüli dobással be lehet kerülni a döntőbe, aminek nagyon örülnék.

– Katarban ugyebár elég nagy a hőség, ez mennyiben befolyásolhatja a versenyzését?

– Ezért is nem nyáron rendezik ezúttal a világbajnokságot, októberre már kicsit csökken a hőmérséklet. Bár ez még mindig azt jelenti, hogy napközben 39–40, éjszaka pedig 30–33 fok várható. Viszont az atlétikai stadion klimatizált, olyan 25–26 fokra hűtik a levegőt, szóval a sportolóknak ideális körülményeket biztosítanak a pályán. Tehát azt gondolom, ez nem fogja befolyásolni a versenyzést. Remélhetőleg kijön majd a lépés, és meg tudom dobni azt, amit tudok.

A dohai vb-n induló magyar csapat

 

A szeptember 27-én kezdődő világbajnokságon 17 magyar versenyző áll majd rajthoz.

FÉRFIAK: Szűcs Valdó (110 m gátfutás), Halász Bence (kalapácsvetés), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Helebrandt Máté (50 km gyaloglás), Venyercsán Bence (50 km gyaloglás), Rivasz-Tóth Norbert (gerelyhajítás), Huszák János (diszkoszvetés).

NŐK: Kerekes Gréta (100 m gátfutás), Kozák Luca (100 m gátfutás), Farkas Petra (távolugrás), Nguyen Anasztázia (távolugrás), Márton Anita (súlylökés), Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Krizsán Xénia (hétpróba), Wagner-Gyürkés Viktória (3000 m akadályfutás), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Szilágyi Réka (gerelyhajítás).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában