kézilabda

2019.02.28. 10:41

Surman István: 25 éves, de már három csapatot is edz

Húszévesen kezdte edzői pályafutását a rákóczifalvi Surman István, akit fiatalkora ellenére hamar elfogadtak ifjú tanítványai. A kézilabda szeretetéről, játékosairól, példaképeiről a tréner beszélt hírportálunknak.

Hartai Gergely

Surman István (álló sor, balról) a szolnoki utánpótláscsapattal, amellyel még sok szép sikert érhet el.

Fotó: Török Katalin

– Nagyon fiatalon indult el az edzői pályán...

– Huszonöt éves vagyok, és öt éve dirigálok a pálya széléről. Fiatalon vágtam bele az edzősködésbe, ami azért van, mert egészen fiatal korom óta érdekel a szakma. Később persze nemcsak utánpótlásedzőként, de a felnőtteknél is szeretném megállni a helyem. Ehhez azonban még sok idő kell, és persze az is, hogy kineveljek egy olyan generációt, amit velem azonosítanak.

– Beszéljen a munkájáról!

– Jelenleg a Szolnoki KCSE csapatánál dolgozom, ahol három csapatom van, fiú serdülő és ifjúsági, valamint leány serdülő. Korábban edzősködtem a Budai Farkasoknál, Abonyban, Tiszaföldváron, Pestszentimrén és a REAC-nál is. Eddig egyébként lányokkal dolgoztam együtt, ez az első évem, amikor fiúcsapattal foglalkozom.

– Ifjú szakemberként hogyan fogadták el a játékosai?

– A legifjabbakkal megismertetni a kézilabdát különleges élmény. Hiszen mondhatjuk, hogy többüknek amolyan „második édesapja” vagyok. Ha pedig bármilyen problémájuk van, úgy érzem, szívesen megosztják velem. A játékosok közti konfrontációt ezáltal én is jobban tudom kezelni. Az is biztos, hogy teljesen más figyelmet igényel mind a fiú, mind pedig a leány utánpótlás-kézilabdázók nevelése. A fiúk eltérő mentalitást képviselnek. Náluk a fegyelemre kell több figyelmet fordítani...

– Vannak nagy nevek, akiket példaként állíthat tanítványai elé?

– Azt gondolom, a példaképek nálunk különösen fontosak. Az én esetemben több nagy ikon is akad. A MOL-Pick Szeged vezetőedzőjének, Juan Carlos Pastornak a munkája az egyik remek példa számomra. Ugyanakkor a legmeghatározóbb élményem Zsiga Gyulához kötődik.

– Nagy megtiszteltetés volt vele, a Magyar Kézilabda-szövetség szakmai igazgatójával együtt dolgozni a Budai Farkasoknál. Játékos példaképem pedig a francia Luc Abalo. A játéka ámulatba ejtő, a gyorsasága pedig harminc felett sem kopott meg. A sportág női kiválóságai között a Győri Audi ETO KC sztárjának, Nora Mörknek a játéka ragadott meg.

– Személyében a világ egyik legjobb jobbátlövőjéről beszélhetünk, aki számos komoly műtéten van túl. Ennek ellenére még mindig a legmagasabb szintet képviseli.

Surman István (álló sor, balról) a szolnoki utánpótláscsapattal, amellyel még sok szép sikert érhet el.
Fotó: Török Katalin

– A skandináv játékfelfogásból úgy tudom, ön is kaphatott már ízelítőt...

– Valóban. Amikor Budapesten dolgoztam, nekem is volt egy norvég játékosom. Edzés előtt tizenöt kilométert kerékpározott le, végigcsinálta velünk a kemény tréninget, utána pedig hazabiciklizett. A plusz motiváció és a kiemelkedően nagy akaraterő náluk általánosan jellemző értékek, melyeket rendkívül nagyra tartok.

– Hogyan tovább a pályán, és azon kívül?

– Koromból adódóan még nem tarthatok a legmagasabb szinten. Ezért amikor csak tehetem, szakmai napokon veszek részt az évi egy kötelező továbbképzésen kívül, hogy ezzel is tovább gyarapíthassam a tudásom. A jövőben pedig nagy álmom a B-licenc megszerzése.

Névjegy

Név: Surman István

Lakhely: Rákóczifalva

Családi állapota: nőtlen

Születési hely, idő: Szolnok, 1993. október 23.

Eredményei játékosként: Velence Kupa 3. helyezés, (2015), Szolnok megyei bajnokság 2. helyezés (2015), Velence kupa 3. helyezés (2018).

Eredményei edzőként: Budapest bajnokság I. osztály 3. helyezés (2017), UniTurn kupa ifjúsági torna 2. helyezés (2018).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában