JEGYZET

2019.02.13. 06:30

Szép álom volt

Ökrös Csaba

Villámgyors játékost veszít el a futballvilág. A robbanékonyságáról ismert Usain Bolt hagyja maga mögött a pályát és az öltözőt. Ha a nyájas olvasónak ismerősnek tűnne a név, de nem egy karakteres gólvágó jutna eszébe, ne röstellje magát emiatt. A 100 és a 200 méteres síkfutás világcsúcstartója döntött úgy, hogy nem erőlködik tovább azon, hogy csapatot találjon magának, és megcsillanthassa focistatehetségét is. Emlékezetes lehet mindannyiunknak Bolt elszántsága, hogy észrevétesse magát a jelentősebb klubokkal. A kishitűségtől mentes személyiséggel bíró vágtázó a Manchester Unitedbe álmodta magát, de azzal bizonyára tisztában volt, hogy rögös út vezet az angol élvonalig. Néhány, marketingszempontból mindenképpen sikeres edzést lenyomott a Borussia Dortmundnál, majd az ausztrál első osztályban térült-fordult néhány hetet. Nagy nézettségnek örvendtek az internetre feltett videók, amelyek arról tanúskodtak, hogy Bolt a Central Coast Mariners színeiben gólokat lő.

A kákán is csomót keresők sem tagadhatják, hogy a gól az gól,

még ha edzőmeccsen rúgják is őket. Szóval Usain, a középpályás pályafutása már-már elindulni látszott, de szerződést nem kötött vele az ausztrál klub. Ez nem szegte kedvét hősünknek, elindult Európába, ahol a máltai Valletta látszott megfelelőnek, hogy egy ismeretlen jamaicai futballista megcsillanthassa tehetségét. Sajnos Bolt anyagi elvárásainak a máltaiak nem feleltek meg, szerződés híján az európai futball is nélkülözni volt kénytelen egy gyors támadót. A jelek szerint az elmúlt néhány hónapban sem találtak rá jelentős klubok, így eljött a pillanat, amikor bejelentette, hogy ő bizony feladja profi labdarúgói karrierről szóló álmait, és üzletemberként próbál szerencsét.

Könnyes szemmel, fájó szívvel kell elfogadnunk Usain Bolt döntését. Fájdalmunkat csak növeli, ha belegondolunk, hogy a futóversenyek startprocedúrájának kötelékeitől megszabaduló sprinter milyen száguldozást művelhetett volna a gyepen. Míg a többiek fociznak.

A brit Rebecca Romero személyében láttunk már világbajnok evezőst olimpiai bajnoki címet nyerni kerékpározásban. Bolt most beválthatta volna abbeli reményeinket, hogy igenis lehetséges atlétazseniből fineszes focistává válni. Milyen szép lett volna, ha a jamaicai válogatott kutyaütőből világbajnoki favorittá változik a villámgyors cselgép játékának köszönhetően! Ilyen jellegű álmaink valóra válására még várnunk kell. Mindenesetre Bolt sikertelensége okán sem szabad abba a hibába esnünk, hogy azt képzeljük: a focistának nem kell tudnia futnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!