EVEZÉS

2018.08.22. 10:16

Szülinapos bajnok: Furkó Kálmán aranyérmes csapatban lapátolt

Szolnoki kajakosaink, Katrinecz Rita és Gál Péter után az evezős Furkó Kálmán is egyetemi világbajnokságot nyert, méghozzá Sanghajban. A Tisza Evezős Egylet versenyzőjével a minap beszélgettünk.

Varga Csaba

Furkó Kálmán büszke lehet világbajnoki szereplésére.

Fotó: Fodor Orsolya

A teljesség igényével, a sanghaji egyetemi vb-n Furkó Kálmán győri csapattársaival, Szabó Bencével, Szigeti Rolanddal és Szlovák Rajmunddal diadalmaskodott könnyűsúlyú kormányos nélküli négyesben.

– Hat napunk volt a verseny előtt akklimatizálódni – kezdte Kálmán.

– Az időjárásról annyit, hogy meleg, nagyon párás időben rendezték a futamokat Sanghajban. Az előfutamokban jól ment s hajónk, nyertünk, ezért jó pályát kaptunk a fináléban.

– Nem mi voltunk az esélyesek, hiszen szintén döntős volt az olasz U23-as válogatott, amely nem régiben megnyerte a korosztályos világbajnokságot, és a nagyon jó erőkből álló amerikai és holland legénység is. Az az igazság, a táv felénél, 1000 méternél még csak a harmadik-negyedik helyen haladtunk, aztán szép lassan jöttünk fel.

– Sorra előztük meg vetélytársainkat, a végén már azt vettük észre, hogy egy hajóval vezetünk, nem fért kétség a győzelmünkhöz. Talán mondani sem kell, hogy nagyon örültünk, mert senki sem tartott bennünket favoritnak. Két magyar hajó indult Sanghajban, mindkettő világbajnoki címet szerzett...

Molnár Dezső tanítványa elmondta, hogy nagy ünneplésre nem volt mód, hiszen a verseny után már repültek haza. Itthon családi körben bográcsozással és tortapartival ünnepelték meg a sikert és Kálmán 21. születésnapját. Tulajdonképpen nyolcéves kemény munka gyümölcse érett be Sanghajban.

Furkó Kálmán büszke lehet világbajnoki szereplésére.
Fotó: Fodor Orsolya

– Elmúltam 13 éves, amikor Novák Edvin barátom csalt le az evezősházba – beszélt a kezdetekről Kálmán.

– Előtte dzsúdóztam, sokan azt gondolták, hogy majd karatés leszek, mint a nagyapám volt. Sőt, kajakoztam is, de végül az evezés mellett kötöttem ki. Jó helyen vagyok, igazi baráti közösség a Tisza Evezős Egylet csapata, amelyet egy kiváló edző, Molnár Dezső irányít.

Furkó Kálmán tíz magyar korosztályos magyar bajnoki címet is szerzett már, ő tartja az ifi ergométeres magyar rekordot. A nemzetközi vizeken sem ismeretlen, hiszen tavaly U23-as Eb-n hatodikként ért célba, az idei korosztályos vb-n pedig a 13. helyet szerezte meg Szlovák Rajmunddal két párban. A szezonnak azonban nincs még vége.

– Még hátra van az U23-as Európa-bajnokság a fehéroroszországi Bresztben – újságolta Kálmán.

– Ezúttal könnyűsúlyú egy párban fogok indulni, bizony jó lenne a döntőt kiharcolni. Utána jön a szabi, a tanulást pedig folytatom a Testnevelési Egyetem osztatlan testnevelő tanári szakán. Két év múlva pedig már olimpia lesz. Jó lenne Sanghaj után Tokióban is vízre szállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában