MLSZ

2018.09.04. 20:56

Új testületet alakított a Magyar Labdarúgó Szövetség

Az új szakmai bizottság feladata lesz összehangolni a továbblepéshez szükséges szakmai folyamatokat.

A bizottság a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) döntéselőkészítési procedúráját erősíti.

„A testület az új szakmai korszak megvalósulása érdekében a szükséges javaslatok kidolgozására a korábbinál nagyobb energiát szán, és ezzel összefüggésben átalakul a szakmai bizottság összetétele is”

- írta honlapján az MLSZ, amely azt reméli a döntéstől, hogy a 2020-2025 közötti időszak így a szakmai megújulás jegyében zajlik majd.

A testületben korábbi szövetségi kapitányok és Nyugat-Európában bizonyított egykori játékosok kaptak helyet, a vezetője pedig Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, korábbi 70-szeres válogatott, ezüstcipős labdarúgó, magyar bajnok edző lett. Mellette Dárdai Pál, Egervári Sándor, Gellei Imre korábbi szakvezetők, Kovács Kálmán, Fehér Csaba, Gera Zoltán, Hajnal Csaba korábbi válogatott labdarúgók is helyet kaptak, ahogy Lőw Zsolt, a Paris Saint-Germain és Szabics Imre, az osztrák válogatott másodedzője is. Rajtuk kívül még Markó Edina, a női válogatott szövetségi kapitánya, továbbá Takács Mihály, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia igazgatója és Fórián Zsolt, a MOL Vidi FC utánpótlásának szakmai igazgatója lett tagja a bizottságnak.

A testület a szükséges változtatások érdekében teljes körűen áttekinti az utánpótlásképzés és versenyeztetés rendszerét, továbbá félévente értékeli az NB I-es bajnokság szakmai színvonalát, és az MLSZ sportigazgatóság teljesítményét, beleértve a szövetségi kapitány, a sportigazgató, az utánpótlás-szakágvezető, valamint az edzőképzési igazgató beszámolóját is.

„Az MLSZ elnökségének keddi határozata értelmében a megújuló szakmai bizottság célja, hogy véleményével, szakmai háttérmunkájával hatékonyan segítse az MLSZ elnökségének stratégiai döntéseit. Elemezze a magyar futball folyamatait, tapasztalatait, és ezzel előkészítse a vezetői döntéshozatalt. Az elnökség szándéka továbbá, hogy a testület működésének köszönhetően, a szakmai megújulás jegyében 2020-ig fejlődjön a labdarúgás szakmai bázisa, az edzők gyakorlati és elméleti felkészültsége, és megvalósuljon a labdarúgás vezetésének generációváltása, megújuljon a labdarúgást meghatározó szakmai, kulturális és morális környezet”

- olvasható az MLSZ honlapján.

Az MLSZ a döntés hátteréről azt írta, hogy a 2010-2018-as időszakban a kormányzattal együttműködve stabilizálta a magyar labdarúgás működésének szervezeti, infrastrukturális és pénzügyi feltételeit.

Ugyanakkor ezen eredmények ellenére a sportágon belül és a sportágon kívülről is megfogalmazott kritikák szerint érdemi hiányérzet jellemző a sportággal szemben az utánpótlásképzés, azon belül az akadémia rendszer hatékonysága, a nemzetközi kupákban résztvevő klubok és a magyar válogatott csapatok eredményessége, valamint ezzel összefüggésben az edzőképzés fejlődése vonatkozásában.

Az MLSZ elnöksége arról is határozott, hogy külföldi tanácsadók bevonásával hamarosan szakmai igazgatói és akadémiai igazgatói képzést indít az edzőképző központjában. A folyamat része – a szakmai bizottság felügyelete mellett – az utánpótláskorú labdarúgók képességeinek mentális, valamint fizikai mérése, és a fejlődés nyomon követésére és széleskörű elemzésekre alkalmas átfogó adatbázis kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!