JEGYZET

2018.05.09. 06:30

Felsugárzik

Ökrös Csaba

Fájdalomban és örömben egyaránt része van annak, aki sportolásra adja a fejét. Mondhatni a sérülések éppen úgy velejárói a sportnak, mint a kisebb-nagyobb sikerek. Természetesen az olyan szellemi sportok, mint a sakk esetében fizikai fájdalommal aligha kell számolnunk, de egy-egy elhibázott lépés után a játékos komoly mentális megpróbáltatással néz szembe.

Meglepő, hogy a fájdalomhoz mennyire eltérően viszonyulnak az egyes sportágakban. Például egy focistának a fájdalomküszöbe jóval alacsonyabb, mint egy öklözőé, és a fájdalomérzet kimutatásának is más-más a kultúrája a két említett sportban. Olyannyira, hogy a futballista mérkőzésstratégiájához hozzátartozhat egy kis fetrengés, egy bokszoló számára ez legföljebb elcsalt mérkőzés alkalmával jöhet számításba. Sportáganként változik, hogy a sportolás közben szerzett sérülés helye és a fájdalom jelentkezésének helye milyen távol tud kerülni egymástól. A magas szinten űzött futball iránt érdeklődő közönség már el sem csodálkozik azon, hogy a lába alsó részére kapott rúgás nyomán a focista az esetek többségében nem sípcsontját, bokáját, vádliját tapogatja a földön fekve, hanem a fejét fogja. Persze míg BL-meccsen fel nem rúgják, e sorok írója sem lehet benne biztos, hogy nem sugárzik-e fel a fejbe minden fájdalom, amit egy focista elszenved. Így csak vélelmezhető, hogy a fetrengő játékos csak jogosulatlan előnyt próbál szerezni, illetve gyenge tanárai voltak a színi tanodában. Érthető, hogy a játékvezető ténykedését befolyásolni akarják a játékosok, de ezt nem magyarázhatja a gyermeteg dramaturgia alkalmazását. Egy szó mint száz:

komolyabban kellene venni az időhúzási trükkökkel kapcsolatos képzést a futballakadémiákon.

Huszonegyedik századi focihoz huszonegyedik századi szintű fetrengés illene.

Mint szó esett róla, siker és öröm nélkül sincs sport. A siker fölött érzett örömet mindenki igyekszik kimutatni. Az élet persze igazságtalan, ezért sportáganként más-más hatásfokú az örömködés. Miközben egy kerékpárversenyző hetven kilométer/órás sebességgel áthalad a célvonalon, nagy színházat aligha várhatunk tőle. Már csak érzékelési korlátaink miatt sem. Viszont ha gól születik a fociban, szerzője igazi jutalomjáték előadója lehet. Van tere és ideje, hogy kifejezze boldogságát. A játékos produkciója során egyben fogadja az ová­ciót, mely jelzi számára, hogy a gól ugyan az övé, de máris elbirtokolta tőle a dicsőséget a közönség. Bizony-bizony a drukkerek sokadalma a közösségi tulajdon híve marad még a magánérdekek köré szerveződő sport világában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!