jegyzet

2020.10.10. 06:30

Kritikusból igazgató

Szilágyi László

Megszokhattuk már, hogy a magyar teniszben zajlik az élet. A közvélemény figyelmét mostanában Fucsovics Márton teljesítménye és a Babos, Mladenovic duó esetleges párizsi címvédése köti le. De nem csak a sportolók miatt érdemes követni a sportág eseményeit. Csütörtökön bekúszott egy érdekes hír, amely eddig nem kapott elég reflektorfényt.

A Magyar Tenisz-szövetség elnöksége elfogadta a júliusban egyhangú többséggel, ellenszavazat nélkül elnöknek megválasztott Lá-

zár János személyi javaslatait.

A jövőben Sávolt Attila szakmai igazgatóként tevékenykedik szeretett sportágáért, Bardóczky Kornél pedig immár fejlesztési igazgatóként folytatja a honi tenisz fősodrában.

Kettőjük közül Sávolt története több okból is izgalmasabb, bár Bardóczky egy rövid ideig kacérkodott az elnökséggel, végül aztán nem szállt ringbe. Sávolt a korábbi vezetés karcos kritikusaként lépett a nyilvánosság elé a főleg a közösségi médiában aktív, reformokat sürgető Tiszta Tenisz csoport meghatározó figurájaként. A célját, a teljes vezetőségváltást elérő mozgalom vezéralakja, a szövetség szakmai alelnöke, Markovits László meggyőződhetett Sávolt felkészültségéről, így a tenisztársadalomban nem okozott meglepetést a korábbi Davis-kupa-játékos csütörtökön bejelentett új pozíciója.

Sávolt Attila a magyar teniszélet fontos szereplője. Még az ellenfelei is elismerik, hogy ha 2016-ban nem találkozik az akkoriban reményvesztett állapotban levő Fucsovics Mártonnal, akkor most szegényebbek lennénk több fontos Davis-kupa-sikerrel, nem beszélve az újjászületett játékos látványos fejlődéséről.

A korábbi top 100-as játékosból lett edző hivatalosan 2019. március 8-áig dolgozott Fucsoviccsal, a szakítás után az akkori „ellenzéki szakmai fészek”, a Budai Tenisz Centrum szakmai igazgatójaként folytatta a pályafutását. Sávolt a héten bejelentett döntés értelmében egy szinttel feljebb lépett: a városmajori „síkságtól” elindult felfelé, a budai hegyoldalban található Mikoviny utcába vezet az útja, a Nemzeti Edzésközpontba.

Pikáns helyzet: korábbi tanítványa tavaly nem vele képzelte el a folytatást, idén az élete formájában játszik, miközben ő immár igazgatói rangra emelve felelhet a magyar tenisz szakmai kérdéseiért. Ha nem tesz mást, mint fejlődési pályára állítja a sportágat, mint ahogy egykor Fucsovics Mártont is ő indította el a sikerek felé vezető úton, abból a magyar tenisz egésze profitál.

A másik forgatókönyvre a sportág érdekében ne gondoljunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!