jegyzet

2021.10.07. 06:30

Csak károg-e a VARjú?

Novák Miklós

„Nem kaptunk egyenlő bánásmódot. Nem a VAR-ra gondolok, ha les, hát les, s nem is a tizenegyesre, véleményes volt, de meg lehetett adni, hanem a sárga lapokra. A videó hülyét csinált a játékvezetőből” – Bognár György a hétvégi Paks–FTC (1–3) mérkőzés után.

„Ki dönti el, hogy mit néznek vissza? Klemenz első sárga lapját miért nem nézték vissza? A harmadik gól előtt miért nem nézték vissza, hogy kint volt-e előtte a labda? Százéves tradíciót szednek szét. Folyamatosan áll a játék, ugyanannyit fog elvenni a VAR, mint amennyit vissza fog adni” – Horváth Ferenc a Honvéd–Debrecen (1–4) meccs után.

„Mivel a másik oldalon álltam, nem láttam tisztán, mi történt Pauljevic kiállításánál. Azóta visszanéztem videón, és utána a játékvezetővel is beszéltem, aki azt mondta, hogy visszanézték az esetet a VAR-ral, és egyértelmű piros lap volt. Nem tudom, mióta piros lap, ha egy játékos csak simán felemeli a kezét” – Michael Oenning az Újpest–ZTE (2–2) meccset elemezve.

„A savát-borsát vette el a futballnak azzal, hogy a gólt még visszanézik. Az ember nem tud normálisan örülni a találatnak. A VAR(r) egyetlenegy helyen van jó helyen, a seben” – ismét Horváth Ferenc, a Kisvárda ellen 2–1-re megnyert bajnokit követően.

„A VAR két hónapos múltja alatt számos kérdés vetődött fel az alkalmazásával kapcsolatban, de mindenki lapít, mint nyúl a fűben. Szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy szükség van az eddigi tapasztalatok értékelésére” – javított kiadás Bognár Györgytől, miután kiderült, az MLSZ fegyelmi bizottsága vizsgálatot indított ellene.

Egyelőre ez a termés java. A videóbíró, a VAR alkalmazása az NB I-ben is felkavarja az indulatokat. Érthetően. A VAR azt is „észreveszi”, amit az emberi szem nem lát. Ráadásul – a nyilatkozatokból kiderül – az edzők pontosan nem is tudják, hogyan működik. (A legfontosabbak: gólt, 11-est, kiállítást mindig kötelessége vizsgálni, lest, 16-oson kívüli vagy belüli helyzetet, sárga lapot viszont nem!)

Ott kellene kezdeni, ahol Bognár György abbahagyta: szükség van a tapasztalatok értékelésére. Nonszensz, hogy percekig áll a játék, mert várni kell az elemzésre – ahogy legutóbb a Paks–Fradi meccsen is láttuk, s ahogy Horváth Ferenc is leírta líraian.

Ám afelől nem lehet kétség, hogy a VAR igazságosabbá teszi a játékot, egyértelműen ez a jövő útja.

Talán az MLSZ is lehetne megengedőbb, érthetően érdesek a nyilatkozatok. A lényeg úgyis az, hogy nem károg a VARjú...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!