Jegyzet

2022.12.23. 06:30

A három hölgy

Petrik József

Miután Wales, majd Anglia labdarúgó-válogatottja is kiesett a futball-világbajnokságról, a britek figyelme egyik pillanatról a másikra a darts-vb felé fordult, amely december derekán kezdődött, és hagyományosan a londoni Alexandra Palace ad otthont ennek a rangos sporteseménynek. Némiképp furcsának tűnhet, de egy adott évben – minden sportot figyelembe véve – a dartsvilágbajnok kapja meg legelőször a vb-elsőségért járó hatalmas trófeát. A londoni viadal győztese ugyanis jövőre, 2023. január 3-án elmondhatja magáról, hogy ő az év világbajnoka.

A világbajnokságon egyébként csaknem harminc ország kis híján száz versenyzője indult, és a résztvevők közül huszonketten először léptek vb-n a szizáltáblák elé. Az első fordulóban a világranglista első 32 helyezettje, vagyis a kiemelt játékosok nem dobáltak még lándzsákat. S arra még soha nem volt példa, hogy az újonc játékosok között egyszerre három hölgy is rajthoz álljon.

Mi tagadás, a három női induló vb-szereplése a „kollégák” körében nem aratott osztatlan sikert.

Néhányan kivételezésről, a jobb érzésűek női egyenjogúságról beszéltek. Mindenesetre mára már elhalkultak ezek a hangok. Nem véletlenül, hiszen a három angol sportolónő már elbúcsúzott a további küzdelmektől. Ennek ellenére az azért elmondható, hogy egyikük sem vallott szégyen. Vegyük például a mindössze tizennyolc esztendős Beau Greavest, aki sorozatban több mint ötven meccset és nyolc tornát nyert meg saját nemének sorozatában, a Women Seriesben. Mögötte, a második helyen az Lisa Ashton végzett az összesített pontversenyben, és juthatott be a PDC világbajnokságára, aki rengeteget tett a női versenyzők, a női darts elfogadtatása érdekében. Ám a hölgyek között a legkedveltebb, legismertebb, a törékeny, szőke, hosszú hajú, szemüveges és rózsaszínű blúzban „hajigáló” Fallon Sherrock. Sherrock kisasszony ugyan csak harmadik lett az említett pontversenyben, ám ő a női World Match­play győzteseként kvalifikálta magát a vb-re.

A népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a világbajnokság helyszínén és a lelátókon is sokan viseltek rózsaszínű blúzt, szőke parókát és csontkeretes szemüveget. Azaz a szurkolásban már teljes az egyenjogúság, hiszen a Sherrock-rajongók mellett remekül érezték magukat a tarajosgőtére hajazó Peter Wright drukkerei és a tar kopaszra borotvált, hernyózöld mezbe bújt Michael van Gerwen-fanok egyaránt. Wrightért és van Gerwenért még tovább is szoríthatunk, míg a hölgyekért sajnos már nem...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!