JEGYZET

2021.06.10. 06:30

Sasok útján

Bódi Csaba

A csukafejesből esett gól utáni szaltós öröm nem válhatott védjeggyé. Ahhoz többet kellett volna futballozni az NB I-ben. A Kicsi – ahogy anno riporterként Gulyás László és Knézy Jenő nevezte – fényesebb pályát is befuthatott volna. Egyesek Farkas János utódaként emlegették, különösek azok után, ahogy bemutatkozott a Ferencvárosban.

Húszévesen lépett gyepre az FTC első csapatában, ám csak tíz mérkőzés jutott neki a zöld-fehéreknél. A szerzett négy gól azonban azt mutatja, valódi csatárerényeknek nem volt híján. Igaz, másképp aligha igazolja le a Fradi. Valamiben ki kellett tűnnie, kellett néhány remek képesség ahhoz, hogy a hevesi kistelepülésről az Üllői útra kerüljön a „kompolti Maradona”.

A vidéki fiú azonban nemcsak a fővárosi nyüzsgést és ferencvárosi rivaldafényt szokta meg gyorsan, hanem azokkal az előítéletekkel is megbirkózott, amelyek cigány származásúként nap mint nap kihívásként vártak rá. Noha mérkőzésszámból és játékpercből keveset kapott, bajnoki ezüst (1988/89, 1990/91) és bajnoki bronz (1989/90) büszke tulajdonosa, mi több, Magyar Kupa-győztesnek (1990/91) mondhatja magát. Ennél már csak az nagyobb dicsőség, hogy Vincze Gézát, Nyilasi Tibort és Rákosi Gyulát is mesterének vallhatja.

És ezen a ponton érkeztünk el Báder János életútjának fontos állomásához. A 15 évesen, 1984-ben az FTC-hez érkezett játékos pontosan tudja, mire van szüksége egy serdülő fiúnak ahhoz, hogy beilleszkedjen az idegen környezetben, és olyan teljesítményt nyújtson, ami nemcsak tehetségről, hanem fejlődésről is tanúskodik.

Noha 21 évesen lemondtak róla, utána a Vasasban és az NB II-es Egerben való szereplés már a lejtmenetet hozta, mégsem veszett el a süllyesztőben. Edzőként és játékvezetőként bennmaradt a futball körforgásában.

Ezt néhányan furcsállották, ám mivel az élet lélekben megedzette, mindig túllépett az akadályokon.

Ezt tanította az általa csak Réti Sasoknak nevezett társaság tagjainak. A sasfiókák az idén aztán szárnyaltak. Megyei bajnoki címet szereztek a Füzesabonyi SC csapataként az U19-es korosztályban, és bronzérmesként zártak az U17-eseknél. Báder Jánost pedig az égbe dobálták örömükben. A már 51 éves Kicsi úgy mosolygott, mint amikor a Rába ETO vendégeként győztes gólt fejelt az FTC-ben. Akkor a tartaléksorból előrelépve vált főszereplővé, míg manapság már azt szereti, ha játékosai szerzik a találatokat. Többször csukafejesből.

Címkék#Bódi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!