Broadway

2017.08.23. 13:54

Elhunyt Thomas Meehan, az Annie musical írója

A háromszoros Tony-díjas író nevéhez olyan produkciók kötődnek, mint a Producerek vagy a Hajlakk, de dolgozott a Rocky-n is.

Meehan 88 éves korában, New Yorkban hunyt el. Az Annie című Broadway-musical írója hónapok óta betegeskedett és egy műtéten is átesett, keddre virradóra hunyt el manhattani otthonában – mondta el barátja és munkatársa, Martin Charnin.

„Óriási veszteség ez nemcsak szakmailag, hanem emberileg is mindannyiunknak. Az ötvenes évek óta ismertük egymást és közeli barátok voltunk” – fűzte hozzá.

Meehan írta három olyan darab szövegkönyvét is, amely több mint 2000 előadást ért meg a Broadwayn. Az Annie című musicalt 2377-szer játszották, a Producereket, amelyet Mel Brooksszal írt 2502-ször, a Hajlakkot pedig, amelyet Mark O'Donnell-lel jegyzett 2642-ször adták elő.

„Olyan történeteket írtam, amelyek nagyon komolyak és komorak, igyekeztem megfogni William Faulkner stílusát. Viszont a pályafutásom alatt valahányszor csináltam valami komolyat, az nem volt jó, ám ha megpróbáltam vicces lenni, az bejött”

- mesélte 1999-ben az The Observer című lapnak.

A közösségi médián számos híresség, köztük a Hamilton alkotója, Lin-Manuel Miranda rótta le tiszteletét az elhunyt író előtt „a szakmában a legjobbak egyikeként” méltatva.

Meehan további munkái között van a Young Frankenstein, a Cry-Baby, az Elf, a Chaplin és a Rocky is, amelyen Sylvester Stallonéval dolgozott együtt. Számos filmforgatókönyvet is írt, köztük a Lenni vagy nem lenni, a Varázslatos karácsony és az Űrgolyhók című filmek szkriptjét, de 2014-ben az Annie és 2005-ben a Producerek filmváltozata is munkái nyomán készült el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!