milliós tét

2019.10.10. 15:49

Ellophatták a Linda főcímzenéjét

Gigantikus perre készül Vukán György zeneszerző szellemi hagyatékának kezelője, aki a Marvel világcég bevételeiből szeretne részesedést. Az X-Men rajzfilmek zenéje ugyanis kísértetiesen hasonlít a Linda zenéjéhez.

Forrás: Youtube

Egy magyar rendező, Kriskó Zoltán minden lehetséges médiaóriást, így többek között a Marvelt, a Disney-t, a FOX csatornát, az Apple-t és az Amazont is bepereli, amiért állítása szerint közel három évtizeden át engedély nélkül használták az X-Men animációs sorozathoz a magyarok kedvenc bűnügyi sorozata, a Linda főcímdalát – írja a Bors.

A Linda 1984 és 1991 között futott Ma­gyarországon, híres zenéjét Vukán György írta. Az 1983-ban született szerzemény azóta szerzőijog-védelem alatt áll, a Vukán szellemi hagyatékának egy részét kezelő Kriskó szerint pedig teljességgel elképzelhetetlen, hogy a hasonlóság csak véletlen egybeesés: a Linda ugyanis olyan sikeres volt, hogy biztosan eljutott a tengerentúlra is. A két dal között tényleg kísérteties a hasonlóság, ám a bíróság döntésére biztosan jó ideig várni kell.

Kriskó azért várt idáig a jogi lépésekkel, mert csak 2017-ben találkozott a rajzfilmmel, amely eredetileg 1992 és 1997 között fu­tott. A férfi nem kevesebbet követel, mint hogy Vukán a 90-es évekig visszamenőleg részesüljön a Marvel franchise teljes bevételéből, hiszen Stan Lee képregényes univerzuma az ikonikus, lopott dalnak is kö­szönheti sikereit. A tét így nem kevés, hisz dollármilliókról lehet szó.

Vukán szellemi hagyatékának örököse Horgas Eszter fuvola­művész lett a zeneszerző halála után, így a Bors először őt kereste az ügyben, ám hamar kiderült, semmi köze a botrányhoz.

Gyuri kérése az volt, hogy a filmes zenei jogokról mondjak le jó barátja, Kriskó Zoltán javára, ezzel kívánta őt is támogatni anyagilag, nem csak engem. Így a Linda főcímdalához nekem nincs közöm – mondta Horgas.

A Bors elérte Kriskó Zoltánt is, de azt mondta a lapnak, jelenleg is Amerikában intézkedik, és olyan korai szakaszban jár még az ügy, hogy nem kíván róla nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!