Egy Beatle élete

2019.07.07. 16:19

Először állították ki Linda McCartney fotóit

Paul McCartney 1998-ban elhunyt feleségének képein megelevenednek a házaspár hatvanas évekbeli hétköznapjai.

Musician Paul McCartney and his wife Linda arrive at the 33th Cannes Film Festival, on may 15, 1980. AFP PHOTO RALPH GATTI (Photo by Ralph GATTI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ralph Gatti

Először láthatók az amerikai fotós, Linda McCartney hatvanas években, a Beatles-tag Paul McCartneyval való házassága alatt készült fotói és naplói egy Glasgowban megrendezett nagyszabású kiállításon.

A hétvégén megnyílt Linda McCartney retrospektív című tárlat kurátora Paul McCartney, és a házaspár két lánya, Mary és Stella McCartney volt. A kiállításra a hatvanas évekbeli képeken kívül az 56 évesen, 1998-ban mellrák következtében elhunyt fotós későbbi munkáiból is válogattak. A glasgow-i Kelvingrove Művészeti Galéria és Múzeumban 2020. január 12-ig tekinthető meg a tárlat.

A McCartney házaspár annak idején Glasgow közelében vásárolt egy kis birtokot, ahová a család el tudott vonulni a nyilvánosság elől. Paul McCartney 1977-ben ott írta a Mull of Kintyre című szerelmes dalát, amely Nagy-Britanniában minden idők egyik legnagyobb példányban eladott kislemeze lett.

A retrospektív anyagban Linda McCartney 60-as években vezetett naplói is szerepelnek, ezeket szintén először mutatják be a közönségnek.

A feljegyzések nemcsak a korabeli zenei szcénába engednek betekintést, hanem Linda McCartney fotós pályafutásának kezdeteire is rávilágítanak. A kiállításon fényképezőgépeit, fotós felszerelését és fotózással kapcsolatos archív anyagait is megtekinthetik a látogatók.

Paul McCartney elmondta, hogy családjával együtt nagyon örül a glasgow-i kiállításnak, amely Linda munkája előtt tiszteleg. Hozzátette: néhai felesége is szeretné ezt a tárlatot, különösen azért, mert Glasgow olyan hely volt, amelyet szeretett. „Skóciához sok kedves emlékünk kötődött, szabad és boldog idők. Jó erre rátalálni a Kelvingrove kiállításán” – jelentette ki.

Linda McCartney a hatvanas évek közepén vált profi fotóssá: mások mellett Jimi Hendrixről, a Rolling Stonesról és a Beatlesről készített képeket.

Haláláig fotózott. Képeit egyebek mellett a New York-i Nemzetközi Fotóművészeti Központban, valamint a londoni Victoria és Albert Múzeumban és a Nemzeti Portrégalériában állították ki.

Borítókép: Linda és Paul Mccartney

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!