HIV-vírus

2018.07.25. 06:42

Harry herceg és Elton John együtt harcolnak az AIDS ellen

A brit herceg és a világhírű popsztár kedden az Amszterdamban zajló 22. AIDS-világkonferencián jelentették be az új program indulását.

Prince Harry, Duke of Sussex and Sir Elton John, at the plenary session at the RAI in Amsterdam, on July 24, 2018, during the 22nd International AIDS Conference in the RAI Photo : Albert Nieboer / Netherlands OUT / Point de Vue OUT |

Az 1,2 milliárd dolláros MenStar pénzalap főleg Afrikában akarja „megtörni a fertőzés körforgását” a fiatal férfiak körében, az egyetlen olyan korcsoportban, amelyben nem csökken, hanem növekszik a HIV-fertőzések száma.

A programban a Szaharától délre fekvő országokban akarják rábírni a fiatal férfiakat arra, hogy védjék meg önmagukat és partnerüket is szex közben. „Ha meg akarjuk nyerni ezt a harcot, a férfiakat is be kell vonni a megoldásba” – mondta Elton John, aki szerint „elfogadhatatlanul” alacsony a 24 és 35 év közötti férfiak hozzáférése a szűréshez és a kezeléshez.

Becslések szerint a Szaharától délre a fiatal férfiak harmadának fogalma sincs arról, hogy hordozza az AIDS kórokozóját.

A 33 éves sussexi hercegnek és a 71 éves popsztárnak külön-külön saját AIDS-ellenes alapítványa is van, Elton karitatív szervezete 1992-es alapítása óta 400 millió dollárt költött a járvány megelőzésére, az érintettek helyzetének javítására. Kedden bejelentett közös kezdeményezésükben szervezetek és gyógyszergyártók vesznek részt.

Elton John kedden Amszterdamban élesen bírálta a kelet-európai országokat, főleg Oroszországot, amelyek – mint mondta – a homoszexuálisok diszkriminációjával akadályozzák a járvány felszámolását.

A zenész szerint a HIV/AIDS az első olyan betegség, amelyet még az ő életében ki lehetne irtani.

Szerinte a megoldás kulcsa a politikusok kezében van, akiknek több emberséget kellene tanúsítaniuk és minden emberrel egyenlően kellene bánniuk. A szexuális kisebbségeket arra szólította fel, hogy legyenek láthatóbbak és folytassák a tiltakozást.

Az ENSZ 2016-os adatai szerint a világon 36,7 millió ember él HIV-vírussal a szervezetében, évente 1,8 millió új esetet regisztrálnak. A nők 60 százalékával szemben a férfiak kevesebb mint fele részesül kezelésben.

Borítókép: Harry herceg és Sir Elton John. Forrás: AFP / Albert Nieboer / Royal Press Europe / dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!