Isten éltesse, Solo kapitány!

2017.07.12. 06:00

Hetvenötödik születésnapját ünnepli Harrison Ford

Nemhogy nem készült színésznek, de eleinte még rettegett is a színpadon a holnap hetvenötödik születésnapját ünneplő Harrison Ford, a Csillagok háborúja, az Indiana Jones-filmek és a Szárnyas fejvadász sztárja.

Bár színészcsaládban nőtt fel, eleinte nem voltak színészi ambíciói. Angol és filozófia szakos főiskolásként csak azért vette fel a drámaórákat, hogy ingyenes színházjegyekhez jusson. Bevallása szerint kimondottan rettegett a színpadon. Nem volt jó tanuló, be sem fejezte az iskolát, inkább Hollywoodba költözött.

Itt kisebb szerepeket kapott, de munkájától nem voltak elragadtatva. Az egyik stúdiónál azt mondták neki, hogy sosem fog boldogulni ebben a szakmában. Mivel családjával egyre nehezebben élt meg, kitanulta az ácsmesterséget, majd a Doors együttes koncertjein lett színpadi munkás.

A fordulatot új mesterségének köszönhette: George Lucas ugyanis tőle rendelt konyhaszekrényt. A feltörekvő rendező végül úgy megkedvelte, hogy szerepet adott neki Amerikai graffiti című filmjében. Ford ezután ácsként és színészként is dolgozott, mígnem 1977-ben megkapta Lucastól a vagány űrpilóta, Han Solo szerepét a Csillagok háborújában. Az elsöprő siker Ford csillagát egyre magasabbra repítette, mígnem egy újabb legendás karaktert, Indiana Jonest is megformálhatta először 1981-ben.

Jól keres

Harrison Fordot négyszer jelölték Golden Globe-díjra, végül az ötödik jelölésre az életmű kategóriában adományozott Cecil B. DeMille-díjjal ismerték el munkásságát. Elnyerte „a legtöbb bevételt termelő” amerikai színész titulust is, filmjei eddig 4,7 milliárd dollárt hoztak Hollywoodnak. Persze ő sem panaszkodhat, hiszen gázsija filmenként húszmillió dollár, sőt még a bevételekből is részesedik.

Aztán egyre többet és egyre többféle szerepet játszott, volt antihős (Ridley Scott: Szárnyas fejvadász), nem mindennapi helyzetekbe kerülő átlagember (A kis szemtanú, Ártatlanságra ítélve, A szökevény), akcióhős (Férfias játékok, Végveszélyben), de az Egyesült Államok elnöke is (Az elnök különgépe). Aztán az évtizedekig tartó sikerszéria után az ezredforduló környékén néhány gyengébb film következett (Az ördög maga, Hollywoodi őrjárat). 2010-ben televíziósként aratott sikert, egy év múlva pedig Daniel Craig ellenfele volt a Cowboyok és űrlények című sci-fiben. 2013-ban drámai oldalát mutatta meg A 42-es című életrajzi drámában, 2015-ben pedig Han Solo szerepében tért vissza a Star Wars új, hetedik epizódjában.

Idén a replikánsvadász szerepében láthatjuk újra, elkészült ugyanis a Szárnyas fejvadász folytatása, amelyet a hazai mozikban októbertől vetítenek majd.

Harrison Ford baleseteivel is az újságok címlapjára került az utóbbi években. A Star Wars forgatásán lábát törte az űrhajó lecsukódó ajtaja. Szenvedélyes pilótaként pedig 2015-ben sérült meg súlyosan, amikor motorhiba miatt egy golfpályán kellett kényszerleszállást végrehajtania, idén pedig magángépével majdnem utasszállítóval ütközött.

A filmsztárt a Szárnyas fejvadász 2049 őszi bemutatója után három év múlva, 2020-ban ismét Indiana Jones szerepében láthatjuk majd újra a filmvásznon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!