Mozimánia

2017.08.09. 11:25

Híres operatőr-rendező az Amerikai Filmakadémia új elnöke

John Bailey olyan filmeket jegyez, mint az Amerikai dzsigoló, a Lesz ez még így se! vagy az Idétlen időkig. 2014-ben életműdíjat kapott.

John Bailey operatőr-filmrendezőt választotta új elnökének az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) – írja a The Hollywood Reporter.

Az Oscar-díjakról döntő filmakadémia tanácsának vezetői kedd éjszaka választották meg az új vezetőt. Bailey egy évre kapta meg a fizetés nélküli megbízatást, a poszton a leköszönő Cheryl Boone Isaacset váltja, aki már kitöltötte a maximálisan megengedett időt: négy egymást követő évben elnökölt az akadémián.

Az új elnök operatőrként olyan filmeket jegyez, mint az Amerikai dzsigoló, a Lesz ez még így se! vagy az Idétlen időkig. 2014-ben megkapta az amerikai operatőrök életműdíját.

Bailey, aki már 14. éve tagja az akadémiának, meglepetésként került ki győztesen az elnökválasztásból. A legesélyesebb jelöltnek Laura Dern színésznőt, Rory Kennedy dokumentumfilmest és David Rubin rendezőt tartották.

Elnökként Bailey Dawn Hudsonnal, a filmakadémia vezérigazgatójával dolgozik együtt, aki a 350 fős szervezet napi munkáját felügyeli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!