Ősi hagyomány

2019.04.18. 22:57

Nagycsütörtöki ajándékot osztott alattvalóinak a brit uralkodó

A sok évszázados hagyománynak megfelelően ezüstpénzeket ajándékozott kiválasztott alattvalóinak nagycsütörtökön a brit uralkodó.

Windsor, 2019. április 18. II. Erzsébet brit királynõ nagycsütörtöki istentiszteletre érkezik a windsori kastély Szent György-kápolnájához 2019. április 18-án. II. Erzsében a sok évszázados hagyománynak megfelelõen ezüstpénzeket ajándékozott kiválasztott alattvalóinak. A királynõ húsvétvasárnap ünnepli 93. születésnapját, és ennek megfelelõen 93 férfi és 93 nõ vehette át a piros és fehér kis tárcákba rejtett érméket. MTI/EPA

Forrás: MTI / EPA

Fotó: -

II. Erzsébet királynő húsvétvasárnap ünnepli 93. születésnapját, és ennek megfelelően 93 férfi és 93 nő vehette át a legősibb angol királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély Szent György-kápolnájában a piros és fehér kis tárcákba rejtett érméket. A piros pénztárcákban egy-egy 5 font és 50 penny névértékű ezüstpénz volt.

Az ötfontos érmét ezúttal az uralkodó üknagymamája, Viktória királynő születésének 200. évfordulója tiszteletére készítette a királyi pénzverde. Az 50 pennys érmén a világirodalom talán leghíresebb detektívfigurája, Sherlock Holmes portréja látható.

A fehér pénztárcákban voltak a tulajdonképpeni nagycsütörtöki ezüstpennyk, oly módon válogatva, hogy összegük éppen kiadja az uralkodó életkorát. Ezekben a tárcákban a szerencsés kiválasztottak így az idén 93 ezüstpennyt kaptak, 1, 2, 3 és 4 penny névértékű érmékben.

Ma már csak jelképes gesztus

A nagycsütörtöki uralkodói pénzajándékozás 800 éves hagyomány Angliában; a királyok és királynők a XIII. század óta gyakorolják ezt a húsvét előtti gesztust a szegények megsegítésére. Korábban szokás volt ételt és ruhát is adományozni az elesetteknek ezen a napon; ezt váltotta fel később a pénzadomány.

Ma már e gesztus jelképes jelentőségű, és a megajándékozottakat társadalmi tevékenységük, a helyi közösségek szolgálatában szerzett érdemeik alapján választják ki, évente rendszerint egy-egy egyházközösségből.

A csütörtöki ceremónián nem volt jelen az uralkodó férje, az idén 98 esztendős Fülöp edinburghi herceg, aki már 2017 augusztusában visszavonult a közszerepléstől.

Váratlan vendég

II. Erzsébet királynőt elkísérte ugyanakkor egyik unokája, a 29 éves Eugénia hercegnő, András yorki hercegnek, az uralkodó másodszülött fiának kisebbik leánya.

Ez meglepetést keltett az udvari krónikások körében, mivel András herceg leányai – Eugéniához hasonlóan a 30 éves Beatrix hercegnő is – meglehetősen ritkán jelennek meg a királyi család hivatalos programjain. Eugénia legutóbb éppen tíz éve, 2009-ben volt látható nagymamája társaságában egy hivatalos eseményen, akkor is csak azért, mert a program Newcastle városában volt és a hercegnő akkoriban a helyi egyetemen tanult.

Borítókép: II. Erzsébet a ceremónián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!