Lélekben magyar

2019.02.25. 16:40

Ripoff Raskolnikov már tudja, milyen a melankolikus rock and roll

Az ausztriai Linzben született, de már a Vas megyei Hegyhátszentpéteren él. Mindent tud a bluesról, s amit hozzátesz, az nem más, mint a speciálisan közép-európai melankólia. Ütős egyveleget alkot, annyi szent.

A Linzben született, ám az évek során lassan tiszteletbeli magyarrá lett dalszerzőt, Ripoff Raskolnikovot leginkább egyedülálló sokszínűsége emeli ki az európai blues társadalomból. Mi, magyarok pedig különös szeretettel tekinthetünk rá, méltányolva, hogy

annyira komolyan gondolja a közép-európai életérzés megtapasztalását, hogy egy Vas megyei kis faluban él, ahol már magyarul is nagyon jól megtanult beszélni.

A több generáció számára meghatározó, Magyarországon már huszonöt-harminc éve játszó előadó hatása a Quimbytől Ferenczi Györgyön át Frenkig számos hazai zenész munkásságában felfedezhető, de több számát a brit Ian Siegal is feldolgozta.

Őt magát pedig sokszor hasonlítják olyan legendákhoz, mint Bob Dylan és Tom Waits. Dalai ugyanazzal a nyers, sallangtól mentes egyszerűséggel szólalnak meg, mint amerikai pályatársaié, ezáltal paradox módon ugyanazt a világot énekli meg, mint ők, csak éppen az óceán másik oldalán.

A pályája és zenéje iránt érdeklődő magyar rajongók számára az a legérdekesebb, ahogyan Ripoff megérkezett hozzánk, s hazaérkezett Magyarországra.

Wikipedia-oldala tanúsága szerint a folyamat még 1987 novemberében, baráti meghívásra látogatott el először zenekarával Magyarországra, ahol a kezdetekben fellépéseit kétségtelenül egyfajta egzotikum iránti vonzalom vezérelte, de

Ripoff hamar ráérzett, hogy – mint nyilatkozta – „lélekben leginkább magyar”; itt valóban értik, és többre értékelik őt, mint hazájában.

A lélekben magyarrá váló Ripoff magyarságát jól bizonyítja, hogy csodaszép magyar népdalokat sem átall a blues nyelvére lefordítani és elénekelni – hűségesen megőrizve a dallammenetek eredeti Kárpát-medencei ihletettségét.

 

Az 1990-es évek elején szoros baráti és munkakapcsolatot alakított ki a Palermo Boogie Gang tagjaival, rendszeresen lépett fel velük koncerteken. 1993-ban ismerkedett meg Pribojszki Mátyással, akivel rendszeresen voltak egymás vendégei koncertjeiken. 2008 tavaszán egy hollandiai és belgiumi turnéjuk során határozták el egy közös album készítését; a Room for Two című akusztikus lemez a következő év elején meg is jelent.

További lemezeit ugyancsak Magyarországon rögzítette, köztük a két legfrissebbet is, melyeket az XLNT Records jegyez – Odds And Ends (2016), Small World (2018).

Noha osztrák állampolgár s állandó lakhelye Grazban van, idejének nagy részét Magyarországon tölti: Hegyhátszentpéteren vásárolt házában szeret feltöltődni, fellépéseinek többségét itt adja, s míg Ausztriában nincs, hazánkban van menedzsere.

Majd 10 évvel első müpás fellépését követően március 12-én ismét a Müpában lép fel Ripoff, akit a koncertet beharangozó sajtóanyag nemes egyszerűséggel zenei gurunak nevez.

Ezúttal zenész barátait hívja vendégül. Szergej Voronov a moszkvai blues-rock szcéna legismertebb képviselője, Keith Richards jó barátja (a Talk is Cheap című lemezen közre is működik). Frenk nagyon régi barát és zenésztárs a Braindogs zenekarban, Tóth Sándor pedig a Ripoff Raskolnikov Band legutóbbi lemezén is játszik.

Az est középpontjában az a speciális közép-kelet-európai melankolikus rock and roll áll majd, amely miatt a Raskolnikov által megénekelt világ nagyon kedves lehet a szívünknek,

és amely paradox módon olyan amerikai ikonok muzsikájában is felfedezhető, mint Tom Waits vagy Bob Dylan.

„Mindig szövegcentrikus számokat írtam, bár a dalok többsége úgy születik, hogy a szobámban elkezdem pengetni a gitáromat, majd kitalálok egy akkordmenetet. Amikor pedig már úgy érzem, hogy működik a zene, írok hozzá szöveget.

Szerintem a szó és a hang közötti közjáték a legfontosabb, ez az a zenei világ, amely engem igazán érdekel. Ha például meghallgatod Joni Mitchell Shadows and Light című albumát, ott is azt tapasztalod, hogy nagyon erős szövegekre kiváló zenészek improvizálnak.

Számomra akkor érdekes a dolog, ha a szöveg és a zene egyensúlyban van” – olvasható a Müpa sajtóanyagában közölt nagyon is karakteres Ripoff-idézet.

Borítókép:

Ripoff Raskolnikov (Gálos Viktor felvétele)

Forrás: Müpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!