rich list

2018.05.10. 14:08

Továbbra is Paul McCartney a leggazdagabb brit zenész

A Beatles egykori basszusgitárosának vagyona az összeállítás szerint jelenleg 820 millió font (295 milliárd forint) a tavaly kimutatott 780 millió font után.

British musician Paul McCartney (R) and his wife Nancy Shevell pose with his medal after an investiture ceremony at Buckingham Palace in London where was made a Companion of Honour on May 4, 2018. / AFP PHOTO / POOL / Steve Parsons

Fotó: AFP

Továbbra is Paul McCartney vezeti a leggazdagabb brit zenészek listáját csaknem 300 milliárd forintnak megfelelő összegű vagyonnal.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja névsorát – Rich List – a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva. A lap a teljes rangsor ismertetése előtt rendszerint külön közzéteszi kimutatását a brit könnyűzenei élet leggazdagabb szereplőinek vagyoni helyzetéről.

A teljes egészében vasárnap megjelenő Rich List 2018-ból kiválogatott, csütörtökön ismertetett zenei vagyonlista szerint az aktív zenészek rangsorát Sir Paul McCartney, a Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője vezeti. Vagyona az összeállítás szerint jelenleg 820 millió font (295 milliárd forint) a tavaly kimutatott 780 millió font után.

Paul McCartney anyagi helyzetén hét évvel ezelőtti nősülése is nagyot lendített. Az idén 76 esztendős ex-Beatle Nancy Shevell személyében egy hatalmas amerikai szállítmányozási dinasztia, a New England Motor Freight első számú, saját jogán is dúsgazdag örökösét vette feleségül, és a Rich List szerkesztői azóta a házaspár vagyonát összevonva számolják. A New England Motor Freight éves forgalma 450 millió dollár.

Paul McCartney az először 1989-ben összeállított Rich List három évtizedes történetében is a leggazdagabb brit zenész. Szerepelt már az első vagyonlistán is, és a rangsor szerkesztőinek számításai szerint azóta 925 százalékkal lett gazdagabb.

A McCartney házaspárt Andrew Lloyd Webber követi 740 millió fonttal a zenei vagyonlista második helyén. A világhírű musicalszerző idén kimutatott vagyona megegyezik a tavalyi Rich List által megállapított összeggel.

Az idei vagyonlista két éllovasához képest a brit rock veterán szupersztárjai szinte látótávolságban sincsenek.

Elton John a Rich List 2018 szerzőinek becslése szerint 10 millió fontos gyarapodással 300 millió fontot tudhat bankszámláján. Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere szintén 10 millió fonttal 260 millió fontra, bandatársa, Keith Richards ugyancsak 10 millió fonttal 245 millió fontra növelte vagyonát. A Beatles egykori dobosának, Ringo Starrnak 220 millió fontja van, 20 millió fonttal több, mint tavaly.

Ringo Starr felesége, Barbara Bach társaságában Fotó: AFP

A 30 év alatti zenészek mezőnyét Adele vezeti. Az Oscar- és Grammy-díjas, sokszoros slágerlista-vezető fiatal londoni énekesnő és dalszerző a Rich List 2018 szerzőinek becslése szerint egyetlen év alatt 15 millió fonttal 140 millió fontra gyarapította vagyonát. A 29 esztendős ünnepelt sztár ezzel messze a leggazdagabb brit énekesnő.

A fiatal énekesek vagyongyarapodási ütemének idei rekordját ugyanakkor a 27 éves Ed Sheeran állította be. A Rich List szerkesztőinek adatai alapján Sheeran egyetlen év alatt 28 millió fonttal lett gazdagabb és így 80 millió fontja van – éppen annyi, amennyivel Paul McCartney 1989-ben felkerült a The Sunday Times első vagyonlistájára.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!