kritizálják a szakértők

2018.02.19. 13:54

Tudja, ki tervezte a világ legmagasabb felhőkarcolóját?

Na jó, valljuk be: ez az épület fiktív, mert 1067 méter magas, 240 emeletes függőleges várost még senki nem mert építeni.

A Felhőkarcoló című akciófilmben Dwayne Johnson a világ legmagasabb épületében üldözi a terroristákat.

Hogy a sztori mégis valószerű legyen, a film alkotói azt az embert kérték fel szakértőnek, aki a világ legmagasabb – és létező – épületét, a dubaji Burdzs Kalifát tervezte – írja a UIP.

Adrian Smith a neve, és a következő legmagasabb épületet is ő alkotta, ez pedig az épülőben lévő szaúdi Dzsedda Torony, amely hamarosan túlszárnyalja méreteiben a Burdzs Kalifát.

A filmet egyébként már kritizálják építészkörökben, amiért megkérdőjelezi a felhőkarcolók biztonságát: például miután felgyújtják a terroristák, nehéz eloltani.

Adrian Smith annyira ügyelt a hitelességre, hogy a filmbeli kínai felhőkarcolónak két nyílást is tervezett, hogy a sárkányok könnyen eljuthassanak a vízhez.

A feng shui tanítása szerint ugyanis a nagy épületek akadályozzák a sárkányokat a közlekedésben, ami rosszat jelent, ezért nagy lyukakat terveznek nekik a felhőkarcolókban.

Johnson számára egyébként összeállítottak egy építészetről szóló könyvet, amit meg kellett tanulnia, mert a filmben a felhőkarcolók szakértőjét alakítja (aki persze egykori kommandós).

Az építészeti gyorstalpalóval a háta mögött Johnson hitelesebben tud szakérteni nagy nyilvánosság előtt, vélték a film alkotói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!