bocsánatkérés

2018.03.14. 12:52

Zaklatással vádolta meg öt nő a sztárépítészt

Richard Meier Pritzker-díjas amerikai építész hat hónapra visszavonul a munkától, amit cégében végzett, miután négy volt munkatársnője, valamint egy ötödik nő, akivel egy projekten dolgozott együtt, szexuális zaklatással vádolta meg.

US architect Richard Meier poses in the new "Arp-Museum" 26 September 2007 in Remagen, western Germany, where works of German French painter and sculptor Hans (Jean) Arp (born in 1886 in Strasbourg, died in 1966 in Basel) will be exposed. The museum, designed by US architect Richard Meier, will open for the public on 29 September 2007.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: HENNING KAISER

A The New York Times cikke részletesen idézi a nők beszámolóit azokról az alkalmakról, amikor Meier erőszakoskodott velük.

A legrégibb eset az 1980-as években történt, amikor Meier a Los Angeles-i Getty Centert tervezte. Carol Vena-Mondt bútortervező elmondta, hogy az építész erőszakkal próbált vele nemi kapcsolatba lépni, miután meghívta vacsorára a lakására, ahol, mint kiderült, a nő volt az egyetlen vendég.

A többi vád a 2000-es évekből származik, olyan nőktől, akik Meierrel dolgoztak. Kettejükkel a lakásán viselkedett illetlenül az építész, egy harmadiktól azt kérte, hogy vetkőzzön le, miután meztelen nőkről készített képeit mutatta neki. A negyedik nő arról számolt be, hogy egy céges összejövetelen Meier a ruháján keresztül megmarkolta az alsóneműjét.

Keddi közleményében Meier azt írta, hogy „haladéktalanul szabadságra megy” cégétől, a Richard Meier & Partners Architectstől. „Mélyen felzaklattak azoknak a nőknek a beszámolói, akiket szavaim és tetteim megbántottak. Noha talán másképp emlékszünk vissza a történtekre, őszintén bocsánatot kérek mindenkitől, akit viselkedésemmel megsértettem” – fogalmazott a 83 éves építész.

A társaság projektjeit Los Angeles-i és New York-i partnerek veszik át – írta a cég közleményében.

Meier elnyerte az építészet legnagyobb tekintélyű elismerését, a Pritzker-díjat. Olyan neves épületeket tervezett, mint a barcelonai Modern Művészetek Múzeuma, az atlantai High Múzeum vagy a hágai városháza.

Borítókép: Richard Meier építész

Forrás: AFP/Henning Kaiser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!