TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2017.12.14. 17:26

Szemét és patkányok Miklóson: a helyiek szerint a város, az önkormányzat szerint a lakosok a hibásak

– Már széttúrt mindent a patkány, a szomszédnál is, nálam is... – az évek óta tartó áldatlan állapotokról beszél így a Törökszentmiklós keleti részen élő egyik lakos. A nemrég átadott Roma Közösségi Házzal és több lakóépülettel szembeni üres placcon állandósult a szeméthegy. Az itt élők azt állítják, az önkormányzat szállíttatja oda a városban összegyűjtött hulladékot. Emiatt a patkányok is elszaporodtak a környéken...

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

– A városban összeszedik és idehordják a közmunkások – mutatja Vadász István a Zenész utcai házával szemközti üres területen a legalább tíz köbméternyi hulladékot. Az odadobált fekete zsákokból üres műanyagflakonok, ételmaradékok, elnyűtt használati cikkek borulnak ki, teljesen elcsúfítva a zöldterületet.

– Szóltam nekik, amikor itt jártak, beszéltem a főnökükkel is, de még őneki állt feljebb – meséli a felháborodott férfi, miközben telefonján mutatja, lefotózta, amikor a közmunkások teherautóról pakolják le a szemetet.

– Többször is voltam bent az önkormányzatnál, tudnak róla, azóta is csak ígérgetik, hogy elszállítják, meg hogy ezt felszámolják. A közterület-felügyeletnél is voltam, hiába.

„Nem tesznek semmit, csak ígérgetnek, meg küldözgetnek egyik teremből a másikba...”

A férfi azt mondja, a látvány mellett a szag is borzasztó, főleg nyári időszakban. És ami a legrosszabb, nem győznek védekezni a patkányok ellen.

– Itt vannak a csapdák, ez pedig a szomszédomé, ott a fal mellett. Hiába tesszük ki, egy idő után újra megjelennek a patkányok – mutatja az udvarán.

„Mi az hogy másnak a háza elé rakják le a szemetet?”

– Érdekes, a kamera veszi, s mégsem csinálnak semmit – kapcsolódik be a beszélgetésbe Vadász István testvére.

A szemétheggyel szemben áll egyébként a három éve átadott, szépen rendben tartott Roma Közösségi Ház is, mellette korszerű játszótérrel, sportpályával.

– Az önkormányzat idehordja a szemetet! – kiabál ki meglehetősen dühösen az épület környéki udvarról egy neve elhallgatását kérő férfi.

– Őszintén! Most akkor nem csoda, hogy lenézik az itt élőket, nem értik, hogy a cigánysor miért ilyen koszos..., csodálkoznak hogy a lakosság is egy idő után oda teszi ki a szemetét...

– Egy negyedévben egyszer ugyan kivezénylik a közhasznú munkásokat, hogy szedjék össze konténerekbe, de addig ott rohad, meg gyűlik – meséli feldúltan.

Vadász István mutatja a házával szemközti szeméthegyet
Fotós: Mészáros János

A lakosok szerint sűrűbben kellene elszállítani a felgyülemlett szemetet.

Az önkormányzat szerint a lakosok szemetelnek

– Nem a közmunkások, hanem a lakosság alakít ki illegális hulladéklerakót a Roma Közösségi Házzal szemben – írja válaszában Farkas Sándor műszaki osztályvezető.

Hozzáteszi, hogy az önkormányzat közmunkában takaríttatja a városrészt, az ingatlanokon és a közterületeken összeszedett szemetet zsákokba gyűjtik, és a keskeny utcából kisgéppel szállítják ki egy-egy gyűjtőhelyre. „Jelenleg ilyen gyűjtőhely a Zenész utca környéke is.”

És hogy mikor szállítják el a szemetet?

– Igény szerint – hangzik a válasz – az összegyűjtött hulladék mennyiségéhez igazodva rendeli meg az önkormányzat a konténereket.

Amint megpakolják, azonnal elszállítják.

Molnár-Révész Erika

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!