SZOLNOK

2017.10.08. 11:26

Mikor és ki lehel újra életet a volt Szanda ABC épületébe?

A szolnoki Vörösmező úton 1992-ben nyílt meg a Szanda ABC áruház. Fényét hamar elvesztette, lassan már tíz éve, hogy a boltot végleg bezárták. Bár több cég is bérbe vette az ingatlant, egyik sem volt hosszú életű. Ma egyik részében egy vállalkozás működik, a másik üresen áll. Vajon mi lesz a sorsa az egykor szebb napokat látott ingatlannak?

Joó Zsuzsa

A szóban forgó ingatlan sorsa egyelőre kérdéses, egy azonban biztos: a helyiek és a város szerint is jobb sorsra érdemes

Fotó: Mészáros János

– Mint területi képviselő, gyakran megfordultam az egykori Szanda ABC-ben – meséli a szolnoki Végh László.

– A bolt soha nem számított a legforgalmasabb üzletek közé, vélhetően nem is erre törekedett. Javarészt élelmiszereket árultak. Emlékszem, főleg kerékpárral jártak oda a vásárlók, mindig tele volt a biciklitároló. A kocsik is könnyen parkoltak – ugyanott, mint ahol most is leállhatnak.

– A jelenleg kocsmaként működő ingatlanrész egykor a bolt raktára volt. Körülbelül tíz évvel ezelőtt azonban – vélhetően a csökkenő forgalom miatt – bezárták a Szanda ABC-t, akkortájt, amikor kibővítették és megnyitották a korszerűbb, jobban felszerelt, szandai iskola melletti üzletet – idézi fel a múltat László.

Az épület aztán egyik bérlőtől a másikhoz csapódott. A környéken élők szeme akkor csillant fel, amikor 2010-ben az önkormányzat megvásárolta az ingatlant.

Hitték, hogy a város újra életet lehel az épületbe.

Aztán jött a hír, hogy körforgalom lesz a bolt helyén, majd az újabb információ, hogy az sem. A bezárt ABC egyik fele ma is üresen áll, a másik részében vendéglátóegység működik. Környéke azonban az embermagasságú cserjék miatt elhanyagoltnak tűnik, a bokrok alja esetenként szeméttel van tele.

Ez utóbbi problémát a Szandaszőlősön megrendezett múlt heti lakossági fórumon is szóvá tették. A helyiek megemlítették, hogy késő este néha alkoholizáló fiatalokat látnak, akik elbújnak a bokrok közé.

Hangsúlyozták: nem a vendéglátóhely üzemeltetésével van gond, az kulturált, nem zajos.

A lakosok kérése az volt, hogy tetessék rendbe a környéket.

Kérdés volt ugyanakkor az is, vajon mi lesz a későbbi sorsa az épületnek? Az enyészetté válik?

A szóban forgó ingatlan sorsa egyelőre kérdéses, egy azonban biztos: a helyiek és a város szerint is jobb sorsra érdemes
Fotós: Mészáros János

A polgármesteri hivatal sajtóosztálya szerint az ingatlan a későbbiekben kiválóan szolgálhatja a városrész fejlesztési terveit, bár végső sorsáról még nem született döntés. Egyelőre marad a bérbe adás – panasz a jelenlegi bérlőre még nem érkezett, a környéken élőktől a város azt a jelzést kapta, hogy kulturáltan üzemelteti az általa vendéglátóhelyként működtetett helyiséget.

Az épület környezetének rendbetételére a város és az említett bérlő közösen figyel, a hivatal szerint ezen a téren sincsenek különösebb problémák.

Az egyéb, közbiztonsággal kapcsolatos panaszokat viszont jelzik az illetékes rendőrkapitányságnak, ugyanakkor az önkormányzat fontosnak tartotta kiemelni, hogy a jelenlegi bérlő felelős hozzáállásának köszönhetően az ilyen jellegű panaszok is megszűntek – vagy megszűnőben vannak.

A megyeszékhely nyitott a civil szervezetek támogatására

A Szandaszőlősön megrendezett lakossági fórumon a volt Szanda ABC sorsát firtató kérdésre hozzászólás és ötlet is érkezett. Egy helyi lakos azt kérdezte Szalay Ferenc polgármestertől, vajon az üresen álló ingatlanrészt megkaphatják-e civil szervezetek.

A férfi szerint erre volna igény, ezt jelezték is az önkormányzat felé korábban. A polgármester úgy válaszolt, megvizsgálják ennek lehetőségét, a város nyitott a civil szervezetek ilyen irányú támogatására is.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!