TISZAFÜRED

2018.03.16. 15:29

Emlékkötetet készítettek Kossuth születésének 150. évfordulójára Füreden

Kossuth Lajos kultusza már a szabadságharc idején elkezdődött, majd sokat erősödött az abszolutizmus idején. A kiegyezés korában pedig az ellenzéki pártok ápolták népszerűségét.

Szathmáry István

A kortörténeti emléknek számító kétkötetes munka.

Forrás: Beküldött fotó

Halála után szobrának felállítása, közterek róla történő elnevezése valóságos mozgalommá vált. Tiszafüreden születésének századik évfordulóján helyezték el a ma is látható emléktáblát a Kiss Pál Múzeumnak otthont adó Lipcsey-kúria falán.

Kossuth Lajos 1849 tavaszán négyszer is járt a településen, és minden alkalommal Lipcsey Imre vendége volt. A Hónap műtárgya sorozatban a múzeum, Kossuth emléke előtt tisztelegve, most egy kétkötetes emlékkönyvet mutat be az érdeklődőknek.

A művet születése százötvenedik évfordulóján a Magyar Történelmi Társulat adta ki, és a korszak legismertebb történészei írták a benne található tanulmányokat.

Az első kötetben Kosáry Domokos, Sinkovits István, Ember Győző, Balázs József, Borus József, Nagy Kálmán tanulmányait olvashatjuk. A második kötetben pedig Andics Erzsébet, Spira György, és I. Tóth Zoltán mellett Szekfű Gyula utolsó tanulmányát olvashatjuk az öreg Kossuthról.

Érdekes módon egymás mellett szerepel itt a legjobb polgári szellemű történettudományi műnek, a Hóman-Szekfű néven ismert többkötetes magyar történelemkönyvnek az egyik szerzője, Szekfű Gyula, illetve a pártállami korszak szintén emblematikus alakja, Andics Erzsébet.

Mégis a kötet történészi szempontból legérdekesebb része a Révai József népművelési miniszter által írt bevezető, ami azt bizonyítja, hogy az évfordulót is felhasználták arra, hogy az ötvenes évek személyi kultuszába beépítsék a Kossuth-kultuszt.

A kortörténeti emléknek számító kétkötetes munka.
Forrás: Beküldött fotó

A Rákosi-kor minden módon igyekezett igazolni a folytonosságot saját kora és Kossuth Lajos ténykedésének ideje között. Többek között az ekkoriban született Kossuth-díj is ezt a célt szolgálta. Az itt bemutatott kétkötetes munka is ennek a törekvésnek kiváló példája.

A köteteket Pusker Ágnes ajándékozta édesapja hagyatékával együtt a Kiss Pál Múzeumnak 2017-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!