Jászkunság

2017.08.01. 12:49

Görögországban, Horvátországban nyaralnak a megyebeliek

Felmérések szerint a lakosság több mint fele utazik el idén nyáron valamerre. A megyénkbeliek körében rendkívül népszerűek a külföldi vakációzások: a legtöbben egyénileg Horvátországba vagy busszal Görögországba utaznak.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Ebben az esztendőben két utazást terveztünk a nyárra, az egyiken már túl is vagyunk. Horvátországba utaztunk a családdal, augusztus elején pedig a Balatonhoz megyünk pár napra. A két utazásra több mint négyszázezer forintot szánunk… – meséli a háromgyermekes szolnoki Pártos Kinga. Kinga hozzáteszi: szerencsések, hogy ezt megengedhetik maguknak…

Igazuk van, felmérések szerint a megyebeli lakosok hatvan százaléka tud csak valamerre elutazni, általában feleennyi pénzből. Akik otthon maradnak, ők a pénzhiánnyal indokolják ezt, a második leggyakoribb ok pedig a „nincsen rá idő”. Ha mégis útra kelnek, sokan külföldön állnak csak meg.

– A tavalyi esztendőhöz képest idén valóban többen választják a külföldi utazást – bólogat Molnárné Füleki Anikó, a szolnoki Mill-Air Utazási Iroda ügyvezetője. – A buszos görög utak „telt házasak”, alig tudunk last minute utakat ajánlani ügyfeleinknek.

Horvátországba inkább egyénileg mennek a nyaralni vágyók, akik általában nyolcnapos vakációzást terveznek. Egy főre vetítve a horvát, görög utak hetvenezer forintnál kezdődnek, a repülős utakért jóval többet kell fizetni. De ezen drágább utakra is van igény. Az utazási kedvet tehát nem vette el a Green Holidays Utazási Iroda pár héttel ezelőtti csődje sem.

– Sőt, utasaim közül igen sokan választják Törökországot és Tunéziát, mely utóbbi ár-érték aránya a legjobb. Az ottani kormány ugyanis támogatja a charterjáratokat, azaz most kedvezőbb áron lehet repülővel kijutni Tunéziába – ezt már Rácz Tímea utazásszervező meséli honlapunknak, hozzáfűzve, az utakhoz a legtöbben félpanziós vagy még inkább all inclusive ellátást választanak. Főleg a családosok részesítik előnyben a teljes ellátást, megkönnyítve a feleség, az édesanya dolgát, akinek végre nem kell főznie, kiszolgálnia a családját.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

Rácz Tímea úgy nyilatkozott, az utasok nem ragaszkodnak konkrét utazási irodához, sokkal inkább az utazásszervező személyéhez, dolgozzon az bárhol.

– A magyar (és főleg középkorú vagy annál idősebb) utasok szeretik biztonságban tudni magukat, jó, ha valaki elintézi a foglalásokat helyettük, vagy ha odakint van magyarul beszélő idegenvezető, akitől adott helyzetben segítséget lehet kérni. Mindennek a nyelvhiány az oka. Egyébként az utasaim mindegyikének az ár a legfontosabb szempont, utána jönnek az egyéni igények.

Manapság egyre többen böngészik az internetet, hogy megtalálják az akciósnál is akciósabb utazási ajánlatokat. A szakemberek azonban azt tanácsolják, mindig nézzenek az ajánlatok mögé, igen sokszor ugyanis csak marketingfogásról van szó. Karibi luxushajós-utazást ugyanis lehetetlen százezer forintból kihozni, mint ahogy nem lehet ezer forintból elutazni repülővel New Yorkba. Persze, akadnak valóban vonzó és működőképes ajánlatok is!

– Milánóba megyünk ki nemsokára, a repülőjegyet pár hónapja vásároltam az interneten, a légitársaság honlapján, mindösszesen kilencezer forintért oda-vissza. A szállást ugyancsak a neten foglaltam le – meséli a már rutinos egyéni utazónak és repjegyvadásznak számító Karsai Bence, aki állítja, érdemes figyelni a megbízható, már bevált utazási portálokat, rengeteg pénzt lehet megspórolni.

A szolnoki Bencsik Brigitta a hotelek, panziók helyett a szintén interneten foglalható, úgynevezett lakásszállásokat kedveli, melynek egész hálózata alakult ki világszerte. Azt mondja, nemcsak olcsó, de így valóban a helyi szokásokat, embereket ismeri meg az utazó. Összességében az látható tehát, hogy a fiatalabbak bátran kalandoznak az interneten, másféle nyaralási módot is kipróbálva.

Július végén az irodák, utazásszervezők lassan visszaszámolnak, ugyanis tapasztalatok szerint a megyénkbeli családok augusztus 20-a után már sehová nem utaznak, azzal az indokkal, hogy készülni kell a tanévkezdésre.

– Nyár végén már csak a párok és az idősebb korosztály kel útra, szeptembertől pedig lecseng a „világjárás” – magyarázza Molnárné Füleki Anikó. És hogy ezek a szakemberek hová utaznak nyáron?

– Sehová! Mi most dolgozunk! – nevet Rácz Tímea, hozzáfűzve, késő ősztől jön el az ő idejük…

Nem feltétlenül olcsóbb a Balaton

A belföldi nyaralások toplistáját töretlenül a Balaton vezeti, az utazások háromnegyede oda irányul. Számítások szerint azonban sok esetben nem olcsóbb egy balatoni vakációzás, mint egy külföldi út. Érezhető, hogy az adóváltozások nyomán a cafeteriaelemek, mint pél­dául a SZÉP-kártya és az Erzsébet-­utalvány aránya jelentősen csökkent a pihenés finanszírozásában. Idén ugyanis a korábbi huszonhat százalék helyett csak tizenkilenc százalék használja fel ezeket ilyen célra, és a kiadások mindössze kilenc százalékát fedezik ebből.

 Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!