FÜLTISZTÍTÁS

2017.10.08. 17:34

Hallod? Ezeket érdemes megfogadni a hallójárat tisztításáról!

Hogyan kell helyesen tisztítani a fület? – kérdezik gyakran a betegek a fül-orr-gégészt. A válasz egyszerű: sehogy, és nem is szabad benyúlni a hallójáratba!

A fülzsír (cerumen) a külső hallójárat bőrében lévő mirigyek termékének, illetve a leváló hámnak a keveréke. Mennyisége, összetétele, termelődésének gyorsasága egyénenként változó. Van, akinek mézsárga, ragacsos, másoknak világos, folyékony, és előfordul kemény, sötét színű fülzsír is.

A fülnek úgynevezett öntisztuló képessége van, az állkapocsízület mozgása (rágás, beszéd, ásítás) ugyanis, a fülzsírt kifelé sodorja. A cerumen termelődését meggátolni, szabályozni nem lehet, de nem is lenne célszerű. A fülzsírnak több, fontos élettani feladata van: bevonja a hallójárat bőrét, óvja a kiszáradástól, bizonyítottan gátolja a baktériumok és gombák szaporodását.

A fültisztítónak nevezett eszközökkel egyrészt csak beljebb lehet nyomni a fülzsírt, akadályozva a természetes kiürülést, másrészt a hallójáratfal finom bőrét lehet felsérteni, vérzést, gyulladást előidézni (a külső hallójárat gyulladása rendszerint fájdalommal, fülfolyással, a járat jelentős szűkületével, hallásromlással szokott járni).

Különösen nem ajánlott a fülpiszkálás fürdés, strandolás, fodrászkodás után, mert ilyenkor a hallójáratba jutott víz feláztatja a bőrt, így az sérülékenyebb.

A különböző vizes alapú oldatok sem ajánlottak fültisztításra, mert nem oldják a zsírt, ráadásul fel is áztatják a hallójárat bőrét. A panaszt okozó fülzsír kitakarítását érdemes fülész orvosra bízni. A szakorvos a hallójáratba be tud tekinteni, és speciális eszközeivel, esetleg vízzel történő kifecskendezéssel eltávolítja a cerument. A beavatkozás fájdalommentes.

Ha valakinek nagy tömegű, kemény fülzsírdugó zárja el a hallójáratát, érdemes néhány napig paraffinolajat csepegtetni a fülébe (kétszer naponta, 4–5 csepp). Előfordul, hogy valaki nem tudja eldönteni, a hallójárat bemenetében fülzsír, vagy váladék jelent-e meg, ilyenkor mindenképp ajánlott fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni.

Mészáros Géza

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!