MODERNIZÁLJÁK AZ EGÉSZSÉGÜGYET

2017.10.08. 06:56

Kattintásra jön a lelet: az új rendszerrel elkerülhetőek a felesleges vizsgálatok

Hosszas előkészítés után alig néhány hét múlva „élesben” is megkezdi működését az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amely orvosokat, betegeket, gyógyszerészeket egyaránt érint.

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Mostantól minden egészségügyi adatunkat egységesen, bármikor előkereshető módon tárolják majd.

– Intézetünkben javában folynak a csatlakozáshoz való előkészületek – tudtuk meg Maroska Anikótól, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ápolási igazgatójától.

– A műszaki feltételek már adottak. A kollégák hetven százaléka már a rendszer kezeléséhez szükséges e-személyi igazolványokat is megkapta. Nagy segítséget jelentett, hogy ezek elkészítésére soron kívül lehetőségünk nyílt a kormányablakban.

– A következő hetekben még oktatáson vesznek részt az érintettek, novembertől pedig orvosok és szakdolgozók a számukra érvényes jogosultsággal használják majd az új rendszert.

– Mindettől azt várjuk, hogy biztonságosabbá, hatékonyabbá és gördülékenyebbé válik az ellátás, hiszen a korábbi leletek néhány kattintással elérhetővé válnak, akár a sürgősségire érkező, eszméletlen páciens esetében is.

– Elkerülhetővé válnak majd az ismételt, felesleges vizsgálatok, ami költséghatékonyabb működést tesz lehetővé.

A rendszer lakossági portálján keresztül érhetjük el saját adatainkat, s itt lesz lehetőség az önrendelkezésre is. Mindenki megszabhatja tehát, mely adatai kerüljenek be a szolgáltatási térbe.

Az előírások szerint november 1-ig kötelesek csatlakozni az egészségügyi szolgáltatók, ám a későbbiekben az intézményeknél meglévő, utóbbi öt évben keletkezett betegadatokat is feltöltik az új rendszerbe.

Mostantól tehát minden zárójelentés, ambuláns lap, laboratóriumi lelet, szövettani és patológiai lelet, CT- és MR-vizsgálatok lelete, műtéti leírás, mikrobiológiai laboratóriumi lelet bekerül az egységes rendszerbe, s a későbbiekben országszerte bármely kórházban, szakrendelőben, háziorvosnál lekérdezhető lesz.

Úgynevezett e-Beutaló rendszer is indul, melyben lehetőség van beutaló rögzítésére, módosításra vagy törlésre, sőt a szolgáltatók is kiajánlhatnak szabad időpontokat.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

– Még sok számunkra a nyitott kérdés, remélhetőleg ezekre a következő hetekben megkapjuk a válaszokat – mondta el dr. Hoksári László szolnoki háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara szolnoki területi szervezetének alelnöke.

– Úgy tervezzük, a közeljövőben egy fórumot is szervezünk a kollégáknak, hogy tisztábban lássunk. Most például még nem egyértelmű számunkra, miként fognak működni a gyakorlatban az orvosi és asszisztensi jogosultságok párhuzamosan, s az sem tisztázott, hogy például a hozzátartozók miként tudják majd kiváltani a recepteket.

– Még úgy tűnik, mindenki csak saját részre válthat ki vényt, e-személyivel vagy tajkártyával és személyi igazolvánnyal. Egy azonban biztos: mostantól könnyebben nyomon követhetővé válnak ugyan a leletek, szakorvosi vizsgálatok eredményei, ám attól még ugyanúgy el kell menni az orvoshoz...

Végigkísérik a vények sorsát

A rendszer lehetővé teszi az egészségügyi ellátásban résztvevők számára a vényfelírást, illetve a vény adatainak lekérdezését, ám az anyatej-, gyógyfürdő- és szemészeti vények továbbra is papíralapon kell, hogy készüljenek.

Lehetővé teszi az orvosok és az állampolgárok számára a vények további sorsának követését, illetve lehetőség van e-Recept írásra, módosításra, visszavonásra, továbbá lekérdezésre is.

Egyelőre azonban ugyanúgy papíralapú vényt kapunk kézhez az orvosnál.

Szilvási Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!