CSÉPA

2017.12.11. 13:52

Ön is nézte a Kisvárost? – a sorozat szereplői Csépán tartottak találkozót

Kisváros-találkozót tartottak a településen. Nem, nem kisvárosok lakosai találkoztak ott, hanem az egykori népszerű magyar filmsorozat szereplői.

Forrás: port.hu

Jogos a kérdés: miért pont Csépán?

– Erőt, egészséget! – köszönt a csépai Balogh Béla, amolyan katonás módon. Le se tagadhatná, hogy „némi” köze van az egyenruhához...

– 1994-ben vonultam be sorkatonának a BM Határőrséghez, Budapestre. Előtte egy évvel indult a Kisváros című filmsorozat, a statisztákat pedig éppen a mi laktanyánkból választották ki.

– Fazekas Lajos rendező azt mondta, tíz belevaló embert keres a filmjéhez. Faggatózott, ki honnan érkezett, mit csinált addig.

„Aki szimpatikus volt neki, vitte magával – engem is”

– meséli Béla, aki innentől kezdve egy éven keresztül járt a stábbal forgatni, nem pedig a megszokott katonaéletet élte.

– A forgatás folyamatos elfoglaltságot jelentett. Szigetváron például egy hónapig tartózkodtunk, egy-két napra mehettünk csak haza szabadságra. Bejártuk az egész országot a tévésekkel.

– Volt munka elég, mert nemcsak kamera előtt álltunk, hanem mi segítettünk a helyszínek berendezésében, a világosításban, a felszerelések őrzésben is. Nem óvtak bennünket a sártól sem, nem egy jelenetben kellett kúszni-mászni.

–Ennek ellenére nem kedveltek túlságosan a többiek, akik a laktanyában sínylődtek, hogy mi nemcsak celebek lehetünk, de még „lóghatunk” is úgy, hogy külön gázsit kapunk.

Szemtelenek vagyunk, rákérdezünk, vajon 1994-ben, amikor egy katona zsoldja havi 2500 forint volt, vajon mennyi fizetést kaptak a filmesektől.

– Annál jóval többet – súgja meg Béla, aki hozzáteszi, tényleg fantasztikus egy éve volt akkortájt, a színészek jó fejek voltak, a tíz szerencsés sorkatona pedig annyira összekovácsolódott, hogy a mai napig tartják egymással a kapcsolatot.

Sőt, idén ősszel úgy döntöttek, innentől kezdve minden évben megemlékeznek a Kisvárosról.

Az első találkozó helyszíne pedig Csépa lett, Balogh Béla lakhelye. Erre többen is ellátogattak, még a katonasrácok (ma már családapák) egykori parancsnoka is, sőt, a stábból is néhányan.

 

– Jövőre még többen lesznek, az biztos – vélekedik Béla, a helyi celeb, akiről a faluban szinte mindenki tudja, hogy ő volt az egyik egyenruhás a híres-neves Kisvárosban.

Kívülről fújják, melyik jelenet után mi következik

A jelenleg is katonaként szolgáló Balogh Béla feleségével, Marcsival Csépán beszélgetünk egy helyi boltban. Az eladóként dolgozó asszony szívesen mesél a sok-sok évvel ezelőtti eseményekről.

– Akkor még nem is volt a férjem, csak látásból ismertem őt. Persze, én is láttam a filmben, tetszett is nekem, de nem emiatt választottam őt páromul – magyarázza a háromgyermekes édesanya.

Forrás: port.hu

– Usztics Mátyással szerepeltek együtt, jaj, nagyon sokat mesélt akkortájt a színészről Béla... Amikor felvetette a férjem, hogy hozzuk össze a kisvárosos színészeket, a katonákat meg a stábot Csépán, mondtam neki, hogy segítek, amiben tudok!

– Sütöttem is bőven a rántott húsokat a találkozóra! – nevet a feleség, aki régebben többször leült a videokazettára rögzített Kisváros film elé Bélával, hogy együtt nosztalgiázzanak.

Ilyenkor a férj mindig előre mondta, mi után mi következik, ki mit mond...

– Béla azóta se szerepelt filmben. Sőt, bár a gyerekeink tudják, egykor egy éven át állt a kamerák előtt, ma már nem hatódnak meg ettől a ténytől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!