SZOLNOK

2018.01.23. 11:30

Kitüntető címeket adtak át a kultúra napján Szolnokon (galéria)

1989 óta minden év január 22-e a magyar kultúra ünnepnapja, amely annak ­állít emléket, hogy 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Ezen az ünnepen adják át a megyeszékhely több kitüntető címét.

Czakó Nóra, Szilvási Zsuzsa

Hétfő este az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban megrendezett gálán a kultúra és a sport területén kiemelkedő tevékenységet nyújtó szakemberek Szabó­ István alpolgármestertől vehették át a megyeszékhely legrangosabb elismeréseit.

– Magyar kultúránk, hagyományaink megőrzése nemzetünk egyik legfontosabb érdeke – mondta beszédében dr. Kállai Mária kormánymegbízott, majd hozzátette: fontos feladatunk, hogy a fiatalok megismerjék a magyar kultúra­ és művelődés legfontosabb értékeit, tovább műveljék azt, éljék meg, legyenek aktív részesei.

A kultúra­ közösséget teremt, a közösség pedig a kultúra által él és ­fejlődik.

Az ünnepségen a Kaposvári­ Gyula-díjat vehette át dr. Egri Mária művészettörténész és Farkas Irén, a Szigligeti Színház művészeti titkára.

Szurmay Ernő-díjban idén Almainé­ Szabó Gabriella, a ­Tiszaparti Római Katolikus­ Általános Iskola és Gimnázium­ tanára, Balasi­ Bernadette, a Fiumei úti Általános Iskola intézményvezető-­helyettese, Hoffer Károly, a Szandaszőlősi Általános ­Iskola és Alapfokú Művészeti­ ­Iskola néptáncpedagógusa, Lazányi­ ­Józsefné gyógytestnevelő, ­Pécsiné Röhri­ Zsuzsanna­, a Verseghy­ ­Ferenc Gimnázium­ tanára, Vargáné Kozma Edit, a Szolnoki Szolgáltatási SZC ­Ruhaipari ­Középiskolája, ­Általános Iskolája és Kollégiuma tagintézményvezető-­helyettese és ­Versegi Ildikó óvodapedagógus részesült.

A Laki­ Kálmán-­díjat Czégény­ Istvánné­ levéltáros kapta.

A Szolnok Város Sportjáért díjat­ posztumusz ítélték oda a nemrégiben elhunyt ­Czanek ­Kálmánnak.

Sportdíjat vehetett át ­Bencsik Pál és dr. ­Nyergesné dr. ­Farkas Gabriella­. Tiszavirág­ Turisztikai Díjban a Szolnoki Sportcentrum ­Nonprofit Kft. ­dolgozói közössége részesült.

A sportcentrum nevében Rózsa József (balra) vette át a díjat.

Rotary Mecénás-díjat kapott az ACDC Logisztikai Park Zrt., a ­Béres-díj Szolnok Kultúrájáért elismerést ­Hoffer Károly kapta.

A Szolnokért ­Emlékérem arany fokozatát vehette át ­Kovács ­Gábor cukrász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!