SZOLNOK

2017.10.07. 15:28

Nem mindennapi módon emlékeztek az aradi vértanúkra a „magiszteres” diákok

Az aradi vértanúktól származó levélrészletek átadásával hívták fel a járókelők figyelmét a szolnoki Magiszter Gimnázium diákjai, így fémjelezve, rendhagyó módon is emlékezhetünk neves történelmi alakjainkra.

Hartai Gergely

Érdekes látvány a szolnoki belvárosban. A levélrészletek átadásával a közös emlékezés volt a diákok célja

Fotó: Mészáros János

– Arra gondoltunk, az aradi hősök emléknapján nemcsak egy „hagyományos” iskolai megemlékezést tartanánk, hanem egyedi keretek közt tisztelegnénk nagyjaink előtt – beszélt a Damjanich János Múzeum előtt az iskola programjáról Pádár Zsolt, az esemény egyik főszervezője.

Azt is elárulta, diákokat és járókelőket egyaránt megpróbálnak közelebb hozni a vértanúkhoz, méghozzá azok gondolatain, utolsó imáin és búcsúlevelein keresztül.

– Idézeteket másoltak ki a diákok azon levelekből, melyeket az aradi hősök gyermekeikhez, feleségeikhez írtak. A dokumentumok egy részét a Kossuth térre tettük ki, másik részét pedig szórólap formájában osztjuk szét a járókelők között, egy-egy gondolat kíséretében. Fő célunk, rábírni a helyieket, hogy együtt emlékezzünk a hősökre – nézett a téren sétálók felé az iskola történelemtanára.

Megtudtuk, a megyeszékhely három forgalmas terét érintette a program, így a Várkonyi téren át a Kossuth téren keresztül a Hild térre érkezve avatták be a hősök emlékanyagaiba a magiszteresek az arra „tévedt” gyalogosokat.

– Önként jelentkeztem erre az alkalomra, melyet jó kezdeményezésnek tartok. Jelenleg elsőéves vagyok a Magiszterben, ezért nincs sok tapasztalatom az itteni programokról, de ha jövőre is lenne hasonló, egész biztosan itt lennék... – mosolygott két társára Pakai Patrícia, az iskola tanulója, majd elmondta, a járókelők vegyes érdeklődéssel fogadták a különleges iratokat.

Érdekes látvány a szolnoki belvárosban. A levélrészletek átadásával a közös emlékezés volt a diákok célja
Fotós: Mészáros János

– Éppen a Kossuth térről indultunk el, amikor egy idős hölgynek adtunk át egyet a levelek közül. A hölgy mihelyt megtudta, milyen eseményt képviselünk és milyen emlékeket adunk át, nyomban meghatódott, és zokogni kezdett – idézte fel az esetet a fiatal lány, s büszkén hozzátette:

– Örültem, hogy megdicsért minket, különösen, amikor azt mondta, jólesik neki, hogy ily módon foglalkozunk történelmünk ezen fontos pillanatával – tette hozzá.

Fazekas Dávid is szívesen látogatott el az eseményre.

– Számos dolog köti hazánkat az aradi hősökhöz, október hatodika pedig úgy gondolom, az a nap, amikor méltó módon kell rájuk emlékezni. Ez a különleges rendezvény éppen erre ad nagy lehetőséget – taglalta a Hild térre jövet a diák, aki barátaival indult el, hogy levélrészleteket osszon szét a utcán sétálóknak.

Nem hagyják feledésbe merülni

Bíró Ilona a program utolsó állomásán találkozott a Magiszter fiataljaival.

– Nagyon örülök, hogy a fiatalság efféle esemény keretében hívja fel a helyiek figyelmét az ünnep fontosságára. A diákok az iskolában tanulják ugyan az aradi hősökhöz kapcsolódó eseményeket, de az idősebbek soraiban jórészt már feledésbe merült október hatodika valódi jelentősége – foglalta össze gondolatait a járókelő.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!