JÁSZKUNSÁG

2018.05.11. 06:54

Több megyei intézményben is nehézséget okoz a kicsik speciális étkeztetése

Egyre több gyermek és felnőtt igényel(ne) speciális étkezést. A lisztérzékenység, cukorbetegség, tej- vagy tojásallergia lassan népbetegségnek számít hazánkban. Nagyobb településeken már nem okoz gondot a különleges igények kielégítése. De vajon a kistelepüléseken is zökkenőmentesen működik ezen speciális ételek biztosítása?

Szilvási Zsuzsa, Joó Zsuzsa

Ha csak egy gyermek kéri a diétás ebédet, neki is biztosítani kell – ezt Szelevényen is megoldják.

Fotó: Mészáros János

A szelevényi Hétszínvirág Óvodában répafőzeléket ebédelnek a gyerekek, sült virslivel.

Egy kislány azonban egészen mást eszik: krumplit, sült hússal. A csöppség cukorbeteg, neki külön főznek.

Szerencséje van: tavaly még nem tudták volna szülői segítség nélkül megoldani a speciális étkeztetését. Most sem egyszerűen!

A szelevényi ovisoknak Csépán főznek, azonban az ottani közkonyha nem tudja bevállalni a különleges igények teljesítését. Ennek oka, hogy nincsen diétás szakácsuk.

Sőt, külön konyhájuk (vagy konyharészük) sincsen, ahol el lehetne készíteni ezeket az ételeket. Márpedig az elkülönítés előírás.

Emiatt Cserkeszőlőről hozatják az ebédet a kislánynak Csépára, innen viszik ki külön dobozban Szelevényre.

Cserkeszőlőn sem régóta készítenek speciális igényeknek megfelelő ételeket. Másfél éve újították fel a konyhát, csak akkor tudták kialakítani a diétás sarkot.

Itt főznek, itt tárolják külön szekrényben az alapanyagokat, sőt, külön mosogatógép is van – mert kell lennie.

– Az egyik kollégánkat iskoláztuk be, hogy diétás szakács végzettséget szerezzen – mondja Erdősné Szabó Andrea, a konyha vezetője.

Szerinte nem csak mindezen feltételek teljesítése (főleg anyagilag) a nehéz, hanem az ételek előállítása is. Ez a konyha például csak 10-12 adag diétás ételt főz, mely azonban nem egyforma!

Mást esznek a cukorbetegek, a lisztérzékenyek, a tojás- és a tej-, valamint a tartósítószer-érzékenyek is.

Bizony, megesik, hogy valamiből csak egy adag ételt főznek, ami drágább és bonyolultabb is – hangsúlyozza Erdősné Szabó Andrea, a konyha vezetője. Úgy véli, ezek miatt rendkívül nehéz a kisebb konyhákon biztosítani a speciális étkeztetést.

Ha csak egy gyermek kéri a diétás ebédet, neki is biztosítani kell – ezt Szelevényen is megoldják.
Fotós: Mészáros János

Szolnokon több tucat kisgyermekre főznek külön csak az óvodai ellátás keretében.

– A városban működő intézményekre három konyhában főznek, s mindháromban készülnek táplálékallergiás ovisok számára ételek – mondja Ferenczné Teleky Éva, a Szolnoki Városi Óvodák igazgatóságának vezetője.

– Az érintett szülőkkel közvetlenül a konyha veszi fel a kapcsolatot, és a szakorvosi, dietetikusi vélemény alapján, egyedi igényeket biztosítva főznek a gyermekeknek.

– Legutóbb épp két súlyos cukorbeteg kisgyermek esetében oldottuk meg, hogy a Hetényi kórházból szállítsanak nekik ebédet. Ezek a különleges alapanyagok anyagilag is nagyobb ráfordítást igényelnek, ezeket viszont a szolgáltatók egyelőre kénytelenek „lenyelni” a saját nyereségük terhére.

– A kislányom még óvodába járt, amikor kiderült róla, hogy lisztérzékeny – folytatja egy szolnoki szülő, Gulyásné Szabó Erika.

– Az óvodában segítettek, speciális ételeket kapott. Ha szükséges volt, mindezt mi is kiegészítettük: vittük a reggelihez például a péksüteményt.

– A különleges étrend nem azt jelenti, hogy teljesen külön kell főzni a gyerekre, a legtöbbször elég, ha az ebéd egy-egy elemét kihagyjuk vagy kicseréljük. Ugyanakkor egy Szolnok nagyságú településen már azt sem tartanám elképzelhetetlennek, hogy legyen egy speciális konyha, ahol csak diétás ételeket főznek.

– Igény ugyanis erre egyre többfelől jelentkezik. Ráadásul ezek a gyermekek később sem tűnnek el, általános és középiskolában ugyanúgy meg kell oldani az étkezésüket.

Ezt a dolgot meg kell oldani

A szabályozások szerint az intézmények fenntartójának gondoskodnia kell a különleges étrendre szoruló gyermek napi háromszori étkeztetéséről, akár többletköltséget jelentő beszállító megbízásával, akár képesített alkalmazott felvételével.

Az ellátás megszervezése nem jóindulat kérdése, hanem az óvoda, iskola feladata – szögezte le nemrégiben egy ombudsmani vizsgálat. Ebben Székely László alapjogi biztos emlékeztetett több korábbi ombudsmani megállapításra.

Azok kimondták, hogy a gyermek egészségi állapotának megfelelő étkezés biztosítása – amennyiben azt a szülő igényli – az óvoda, az iskola feladata. Álláspontja szerint a megoldást a közoktatási, illetve köznevelési intézménynek kell megtalálnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!