HÁZI KEDVENCEINK

2017.12.14. 13:54

Te hogyan óvod kis kedvencedet a téli hidegtől? – az állatorvosok ezt javasolják

Lassan mind hidegebbre fordul az idő, a téli időszakban némi odafigyelést igényel, hogy megóvjuk kedvenceinket a fagyos időszak ártalmaitól. Megérdeklődtük, mire ajánlott mindenképpen ügyelnie a gazdáknak.

Forrás: Shutterstock

– A szabadban tartott kutyáknak biztosítsunk megfelelő lakhelyet, ami véd a hidegtől – hangsúlyozta Abonyi Mónika, a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány elnöke.

– Vashordó például szóba sem jöhet, ha ilyenben tartja valaki a kutyáját, és adott időn belül nem cseréli másra, az már szabálysértésnek minősül! A fából készült ház az optimális kutyaólnak.

– A kutyaháznak legyen három oldala és a teteje zárt, a bejárata ne a szél irányába essen, az meg már külön figyelmesség, ha pléddel vagy valamilyen anyaggal védjük is a bejáratot. De semmi szín alatt ne tegyünk be neki plédet, paplant, párnát, mivel arra felhordja a lábával a sarat, a vizet, átnedvesedik, a kutya meg ráfekszik és felfázik.

– Macskák esetén is ez ajánlható, bár a cicák általában találnak búvóhelyet, de van, aki például garázsban tartja őket, így nekik is célszerű kitenni szalmát, ahol gyakran tartózkodnak – javasolta az állatvédő.

– A kinti kutyák télen kapjanak kevesebb száraz tápot, mert attól szomjasak lesznek és isszák a hideg vizet, inkább adjunk konzervet, főtt hús, meleg étel maradékát, és ügyeljünk, hogy ne legyen befagyva az ivóvize.

– A láncon tartott kutyáknál nagyon kell figyelni, fel ne tekeredjenek, mert hiába a védett hely, ha nem tud behúzódni. Megesett már, hogy találtunk láncra vert, csonttá fagyott állatot – hozta fel az intő példát Mónika.

Elmondta azt is, a szobában tartott egyéb kedvenceknél, a tengerimalacnál, a hörcsögnél főként a szellőztetésnél kell odafigyelni, hogy ne érje őket huzat.

Dr. Weszely Ferenc állatorvos további kockázatokra intette a gazdikat:

– Ha fagy, és kis jégdarabkák vannak az úton, el is vághatják a kutyák a lábukat. Ha beindul az utak, járdák sózása, minden séta után mossuk meg az állat lábát!

– Ha vannak kis repedések a talpán, ajánlott olajjal, például parafinnal bekenni, ezt megelőzési céllal, a séta előtt is megtehetjük.

– A lakásban élő kistestű kutyákra nagy hidegben ajánlott feladni valamilyen kabátkát, hiszen bent 20–25 fok melegben tartózkodik, kilépve a mínuszokba, könnyen megfázik.

Illusztráció.
Forrás: Shutterstock

– A kinti kutyus vize ne legyen befagyva, mivel azt nyalogatva, mandulagyulladást is kaphat. Ez az ételre is igaz – figyelmeztetett.

– Ilyentájt lehet bőségesebben adni nekik a tápot, mivel több energiára van szükségük a testhőmérséklet megtartásához. Vitaminokat is kaphatnak. Azt szoktam javasolni, októberben kapjon egy vitaminkúrát, ami felkészíti a télre, illetve februárban is esedékes egy kúra.

– Ezek általában recept nélkül kapható szerek, az állatkereskedők is értenek hozzá, de inkább állatorvostól kérjen a gazda tanácsot.

– Ha –5 °C alá süllyed a hőmérséklet, és nem kellően bélelt a kutyaház, alsóépületben, garázsban biztosítsunk számára helyet, az előszobába is behívhatjuk.

– Fontos, hogy a vadászkutyák, munkakutyák közvetlenül a gyakorlatok után ne kapjanak vizet, vagy csak langyosat és keveset.

Előfordulhat meghűlés állatainknál is

– Ha mégis megfázik az állat, azt olyan jelekből veheti észre a gazda, hogy köhög, nehezebben lélegzik, hörghurutos hangot ad ki, rekedt, elmegy a hangja – mutatott rá dr. Weszely Ferenc.

– Ha a hőmérséklete 40 fok körüli végbélben mérve, az már hőemelkedés, még ha a kutyák testhőmérséklete eleve magasabb is, mint az emberé. Ilyen esetben a kutyus már állatorvosi kezelést igényel! – tette hozzá a szakember.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!