EMLÉKNAP

2018.02.01. 16:09

A tiszai ciánkatasztrófára emlékeztek Szolnokon – GALÉRIA

Az ember és a természet viszonya, az ember felelőssége és a természet újjászületése. Ezen gondolatok mentén hangoztak el az emlékbeszédek a szeretett szőke folyót, illetve a várost és lakosságát (is) tizennyolc évvel ezelőtt érintő ökológiai katasztrófa emléknapján, csütörtökön.

Mészáros Géza

Mint ismeretes, 2000. január 30-án a romániai Nagybánya környékén átszakadt egy bányászati melléktermék-ülepítő cianidos zagytározó töltése. A cianidos víz több folyón keresztül jutott a Tiszába.

A Tisza cianiddal szennyezett vize 2000. február 7-én érte el a Tisza megyei szakaszát, Tiszafüredet, majd február 8-án Szolnokot, melynek ivóvízellátását is fenyegette.

A Tisza középső szakaszán összesen százharminc tonna haltetemet szedtek össze a folyóból a halászok. Szolnoknál – miközben a város víztartalékai csupán nyolc órára voltak elegendőek – tizennégy órán át vonult le a ciánszennyeződés, így a lakosság egy ideig zacskós vizet fogyasztott.

– Nagyon sok vízügyes szakember szakértelme és fáradhatatlansága kellett ahhoz, hogy emberi életben kár ne essék – húzta alá emlékbeszédében Szabó István. Az alpolgármester a Tisza csodájáról is szólt, miszerint a barbárságot és az értelmetlen halált elmosva újjászületett.

Mosolygó Dénes görögkatolikus pap a természet védelmének fontosságáról, az ember felelősségéről beszélt.

– A vízügyi szakemberek a Tisza-tóba betárazott ötvenötmillió köbméter vízzel hígítva a térségbe beérkező szennyezés töménységét jelentősen csökkentették, és amikor az elért Szolnokra, már „csak” tizenkettő órára volt szükség, hogy a felszíni ivóvízkivételt leállítsák a szennycsóva elhaladásakor – idézte fel a kárenyhítést Lovas Attila, a Kötivízig igazgatója.

Befejezésül, a hagyományt követve, a rendezvény résztvevői a Tiszavirág hídról koszorúkat, virágokat dobtak a rendre megújuló folyóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!