HALÁLOS BALESETEK

2017.07.20. 12:45

Tizenketten vesztették életüket a megye útjain két és fél hónap alatt

Két életet követelt a szerda este történt baleset Szolnok külterületén, ahol egy személyautó és egy kisbusz karambolozott. A balesetben a Szigligeti Színház egyik dolgozója is életét vesztette. Ő volt a vétlen sofőr. Kollégái közleményben vettek végső búcsú tőle.

Az elmúlt időszakban sajnos nem ez volt az első szerencsétlenséggel végződő eset, sőt, két és fél hónap alatt tíz (!) végzetes baleset történt megyénk közútjain. Pedig a hasonló esetek megelőzhetőek lennének...

Két áldozatot követelt a szerda este történt baleset Szolnoknál, ahol eddig tisztázatlan körülmények között egy kisbusz és egy személyautó frontálisan karambolozott. Mindkét jármű sofőrje életét vesztette a balesetben.

A két jármű a felismerhetetlenségig összeroncsolódott
Fotós: Mészáros János

Az egyik járművet Kovács József, a Szolnoki Szigligeti Színház dolgozója vezette, aki elhunyt a balesetben.

A színház közleményt adott ki a tragédiával kapcsolatban:

„Kovács József, a Szolnoki Szigligeti Színház anyagbeszerzője, sofőrje, életének 59. évében, a 4-es út Szolnok-Törökszentmiklósi szakaszán 2017. július 19-én, este nyolc órakor vétlen résztvevőként balesetet szenvedett, és a helyszínen életét vesztette…

Tozsó. A Mi Kovács Józsink. A társulat talán legmegbízhatóbb, legtevékenyebb tagja. Akitől mindig lehetett valami praktikus tanácsot kérni, aki mindenhez értett, akinek mindig jókedve volt, aki mindig tudta, mit hol lehet megvenni, kihez lehet fordulni, aki mindenkit ismert, és akit mindenki tisztelt és szeretett a városban. Aki barátságával és segítőkészségével a színházat szolgálta, hiszen ahol ilyen nagyszerű emberek dolgoznak, az csak megbízható intézmény lehet. Igen, ez a jelző talán a legjellemzőbb: megbízható. Egy ember, akiben mindenkinek bizodalma van.

Ő is bízott az életben, tele volt tervekkel, feleségéről, unokáiról beszélt nagy szeretettel, minden gondolatával, tettével az útjukat egyengette...

Út. Jóska úton volt. Folyton úton volt. És ez az út most hirtelen véget ért. Mit akarhattak az angyalok azzal, hogy elragadták őt? Miért kötötték össze a sorsát ilyen gyorsan annak a másik autó sofőrjének sorsával? Ki tudja?

Megrendülten áll a család, egy egész színházi társulat, a rokoni és baráti kör, az egész város és csak azt érezzük, most valami nagy baj történt. Egy kőoszlopot rántottak ki alólunk. Kovács Jóska, Tozsó pótolhatatlan férj, apa, barát és munkatárs volt. Adjon Isten neki örök nyugalmat az égi utakon!

Vigyázz magadra, Jóska!”

Életét vesztette annak a személyautónak az utasa is, amely kedden reggel Tiszafüred külterületén, a 33-as főúton áttért a menetirány szerinti bal oldalra, és frontálisan ütközött a vele szemben haladó kamionnal. A személygépkocsi az ütközés következtében kigyulladt. A lángokat a tiszafüredi tűzoltók oltották el.

Az elmúlt időszakban sajnos számtalan más halálos baleset is történt megyénkben.

Májusban Kungyalu külterületén egy segédmotor-kerékpárral közlekedő férfi szenvedett halálos balesetet, miután kanyarodás közben árokba hajtott.

Kenderes külterületén pedig egy szerencsétlen előzés következtében kamionnal karambolozott egy mikrobusz. A balesetben egy kétéves gyermek vesztette életét.

Júniusban négy halálos baleset történt.

Kunszentmárton közelében egy személyautó vezetője vesztette életét, miután kanyarodás közben lesodródott az útról.

Jászberényben ketten haltak meg egy személyautóban, amely villanyoszlopnak ütközött.

Törökszentmiklóson, egy elektromos kerékpárral közlekedő férfit gázoltak halálra.

Szolnok külterületén pedig egy mikrobusz sofőrje vesztette életét, miután áttért a szemközti forgalmi sávba, és két járművel is ütközött.

Július elején Jászárokszállás külterületén egy motoros szenvedett halálos balesetet, miután szabálytalan előzés során nekiütközött egy mezőgazdasági vontatónak.

Múlt szombaton pedig Szolnokon az elsőbbség meg nem adása miatt történt halálos baleset.

Halálos baleset Szolnokon, az Intersparnál
Fotós: Fodor Orsolya

– A rekkenő hőségben csökkenhet a koncentráció, tompulhatnak a reflexek. Ha vezetés közben fáradnak, tartsanak pihenőt, mozgassák át végtagjaikat és gondoskodjanak a megfelelő folyadékpótlásról is! – tanácsolta Szabó Zita megyei rendőrségi szóvivő.

– Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a balesetek bekövetkezésének főbb okai között az elsőbbség meg nem adása és a helytelen sebesség megválasztása szerepel, de több esetben a követési távolság be nem tartása miatt ütköztek járművek.

Praktikus tanácsok a közlekedőknek

Az útkereszteződéseket biztonságos sebességgel közelítsük meg, hogy a járművezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének, tanácsolja a biztonságos vezetés érdekében a rendőség. A közúti jelzőtáblák utasításait minden esetben tartsuk be! Fontos, hogy tartsunk megfelelő és biztonságos követési távolságot.

Mindig a forgalmi, az időjárási és látási, illetve útviszonyokhoz megfelelően válasszuk meg járművünk sebességét, de az is lényeges, hogy előzés során mindig legyünk figyelmesek! Csak akkor kezdjünk bele, ha az előzés biztonsággal befejezhető!

Czakó Nóra/Borda Zsanett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!