JÁSZKUNSÁG

2017.12.10. 15:22

Vajon mi lehet a karácsonyi fények varázsának titka? – a választ a lelkünkben keressük

Régóta megszokott dolog, hogy az ünnepek közeledtével a szolnoki Kossuth tér és a városközpont utcái fénypompába öltöznek. Idén negyvenhat látványelemmel bővült a díszkivilágítás. De más településeken is igyekeznek dekorációval emelni az ünnep fényét.

Az ünnepek közeledtével különösen meghitté válik esténként a város. A fényfüzérek, különféle oszlopokra szerelt alakzatok különös, világító feliratok sajátos hangulattal ruházzák fel az utcákat.

A kisebb településeknek nem telik ugyan ennyi fénypompára, ám ahol gyérebb a közvilágítás, kevesebb világító dekorációval is megteremthető az ünnepi hatás, hiszen nem kell konkurálni az utcai lámpák fényével.

Ha ilyentájt esténként utazik az ember, tekintetével óhatatlanul is e fényeket keresi. Az sem véletlen, hogy a kemény munkával és több kilométernyi füzérrel felcicomázott családi házak világszerte zarándokhellyé válnak.

Vajon mi lehet e fények varázsának titka?

A magyarázat a lélek mélyén keresendő, hiszen a karácsonytól függetlenül is működik e hatás, és a sötét éjben parázsló csillagok a régi korok emberét is éppígy rabul ejtették – utat mutattak az éjszakában.

Évekkel ezelőtt, amikor divatba jöttek e világító füzérek és bő választékban ontani kezdték őket az üzletek, Szolnok belvárosában és a lakótelepek emeletes házain is szinte alig lehetett olyan ablakot találni, ahol nem villogott volna valamilyen dekoráció.

Mi tagadás, némelyek igencsak túlzásokba estek. Persze arra is rá kellett jönniük, megvan e pompának a hátulütője, ami a következő havi villanyszámlánál jelentkezik...

Nem egy olyan embert ismerek, aki emiatt inkább lemondott a házi fényárról, és inkább a karácsonyi faluban keresi a meghittséget a család.

S mivel a megyeszékhelyen – sokak örömére – évről évre több a dekoráció, egész biztos, hogy sikerülni fog mindenkinek adventi hangulatot vinni az életébe ezekben a napokban.

Karcagon új fénydíszeket vásároltak az idén és a régiekből is cseréltek le, tudtuk meg Rózsa Sándor jegyzőtől. A napokban kapcsolták fel a fényeket.

Kivilágítják a városháza épületét, az előtte álló városi karácsonyfát, a tér környékén fényfüzéreket tettek a fákra, az oszlopokra pedig világító hópelyheket, oszlopmotívumokat. A Kálvin utca, a Déryné Kulturális Központ, a posta és a templom környéke borul fénybe esténként.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!