Asztalitenisz

2017.07.25. 16:30

Bravúrbronz Portugáliából

A Jászkun Volán SC 18 esztendős játékosa, Molnár István Patrik sokat tett azért, hogy válogatottunk a csapatversenyek során feljutott a felsőházba, a ­portugáliai Guimarãesben zajló utánpótlás-Európa-bajnokságon, de az igazi bravúrt a páros versenyszámban hajtotta végre.

Varga Csaba

Molnár István Patriknak sajnos nem sikerült az egyéni verseny, a csapatviadalon azonban javított – a mieink legjobbja volt. Párosban pedig bronzérmet szerzett moldáv partnere oldalán

Fotó: Mészáros János

Előbb a csapatversenyt rendezték meg az Eb-n. Az észteket, a norvégokat, a ciprusiakat és a törököket egyaránt legyőzte csapatunk, amely ezzel a legjobb tizenhat közé jutott. Molnár ­Pisti pedig sorra verte vetélytársait. A folytatásban a címvédő olaszoktól sajnos kikaptak fiaink, a szlovénokat viszont legyőzték, ami azt jelenti, hogy jövőre is az A divízióban szerepelhetnek. A Jászkun Volán versenyzőjének a mérlege egészen pazar volt, hiszen tíz meccséből nyolcat megnyert, azaz nyolcvanszázalékos győzelmi mutatóval zárta a maratoni csapatversenyt.

Molnár István Patriknak sajnos nem sikerült az egyéni verseny, a csapatviadalon azonban javított – a mieink legjobbja volt. Párosban pedig bronzérmet szerzett moldáv partnere oldalán
Fotós: Mészáros János

 

Sajnos, az egyéni verseny nem sikerült Pistinek, hiszen egy svéd fiútól kikapott az első körben. Párosban azonban megint kitett magáért. Partnere ezúttal a moldáv Andrei ­Putuntica volt, aki mindössze néhány hellyel áll a volános versenyző mögött az ifjúsági Európa-ranglistán. Összeszokott párosnak azonban korántsem nevezhetőek, hiszen eddig mindössze egyszer, Lengyelországban szerepeltek együtt. Márciusban sikerült megállapodni a moldávokkal, hogy érdemes lenne kipróbálni ezt a kettőst, hiszen míg Pisti Magyarországon, addig a balkezes Putuntica Moldovában számít korosztálya kiemelkedően legjobb játékosának.

Az Eb első fordulójában az angol Savill, Bennett duó várt rájuk, és bizony igencsak megszenvedtek velük, a negyedik játszmában több alkalommal is a kiesés szélére sodródtak, de sikerült fordítaniuk ­16:14-re, a döntő játszma pedig 11:8-cal lett Pistiéké. A harminckettő között a román Oprea és F. Spelbus következett. Az első két szett után döntetlenre álltak a felek, onnantól viszont már egyoldalúvá vált a mérkőzés, így a magyar, moldáv kettős bejutott a tizenhat közé, ahol a várakozásokkal ellentétben nem a 3. kiemelt Rolland (vegyes páros győztese) és Bertrand várt rájuk, hanem a dánok, Dilling és Andersen­ személyében. Akárcsak a románok ellen, itt is csak egy játszmát veszítettek el, a további három felvonást megnyerték, ezzel negyeddöntősnek vallhatták magukat.

Az éremért a cseh ­Martinko, Valanta egységgel kellett farkasszemet nézniük. Egy-nullás vezetést követően a csehek egyszer még egyenlítettek, de a folytatásban már nem kegyelmezett Molnár és ­Putuntica, s végül 11:5-re, valamint 11:7-re nyerték a következő két szettet, ezzel bejutottak az elődöntőbe és biztosan érmesnek vallhatták magukat. A négy között az első kiemelt Pletea (román), ­Ivonyin (orosz) duó 3:1 arányban jobbnak bizonyult Pistiéknél, így Szöllősi Péter saját nevelésű tanítványa Európa-bajnoki bronzérmet szerzett a portugáliai ifjúsági kontinenstornán.

Molnár István Patrik immáron a szolnoki Jászkun Volán SC hatodik (!) versenyzője, aki utánpótlás-Eb-n érmet nyert Szudi Ádám (kétszeres Európa-bajnok), Molnár ­Csaba, Lukács­ Richárd, Nagypál Csilla és Nagypál Márta után. Mindez jelzi, hogy továbbra is kiváló műhelymunka folyik a szolnoki klubnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!