megérdemelt győzelem

2018.07.07. 23:01

A horvátok tizenegyesekkel jutottak be az elődöntőbe

Horvátország 1-1-es rendes játékidő és 2-2-es hosszabbítás után 11-esekkel 4-3-ra legyőzte a házigazda Oroszországot a labdarúgó-világbajnokságon, Szocsiban, így utolsóként bejutott az elődöntőbe.

Szocsi, 2018. július 7. A horvát Domagoj Vida (elöl) ünnepel csapattársaival, miután gólt fejelt az Oroszország - Horvátország mérkőzés hosszabbításában, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében a szocsi Fist Stadionban 2018. július 7-én. (MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko

Utolsóként a horvátok jutottak be az elődöntőbe az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, miután szombaton, Szocsiban 11-esekkel legyőzték a házigazdák válogatottját.

A horvátok – akik az 1998-as harmadik hely után történetük során másodszor szerepelhetnek a legjobb négy között – a szerdai, moszkvai elődöntőben az angolokkal találkoznak. A másik ágon francia-belga elődöntő lesz.

I. félidő:

31. perc: A félpályánál labdát szereztek az oroszok, Cserisev tört előre, s előbb kényszerítőzött Dzjubával, majd a visszakapott labdát 22 méterről, középről a horvát kapu jobb felső sarkába lőtte (0-1).

39. perc: Mandzukic a bal szélen betört az orosz tizenhatoson belülre, majd a rövid oldalon érkező Kramarichoz emelte a labdát, aki öt védő között hat méterről a kapuba fejelt (1-1).

Az első félidőben rögtön a kezdés után nagy iramú, lüktető volt a játék, amelyben a horvátok kezdeményeztek, míg az oroszok pár húzásból igyekeztek gyors kontrát vezetni. A házigazdák a korábbi mérkőzéseikhez hasonlóan mezőnyben ezúttal is rengeteget dolgoztak, viszont most – ellentétben az Uruguay és a Spanyolország elleni találkozóval – a papíron sokkal erősebb rivális ellen is támadó szellemben kezdtek. Az intenzív letámadó felfogásnak, valamint a vállalkozó kedvnek volt köszönhető, hogy Cserisev találatával vezetéshez jutottak az oroszok. A horvátokat megzavarta, hogy mezőnyfölényük ellenére hátrányba kerültek. Két védőjük kapott sárga lapot, pedig nyolc olyan játékosuk volt – négy a kezdőben -, akit sárga lapok miatti eltiltás fenyegetett a találkozó előtt. A horvátok azonban így is nyugodtan mehettek pihenőre: Mandzukic helyzetfelismerése és Kramaric helyezkedése egyenlítést ért még a szünet előtt.

A második játékrész elején lassabb volt az iram, de a sportszerű játék, a magas színvonal és a horvát mezőnyfölény továbbra is megmaradt. Az oroszok ekkor behúzódtak a térfelükre, az ellenfélnek így több lehetősége és helyzete adódott, a legnagyobb a 60. percben, amikor Perisic 8 méterről a kapufát találta el, majd a labda elgurult keresztben a gólvonal előtt. A 75. perc után az oroszok tízperces rohamra indultak, amelyben ismét nyílt volt a játék, de utána megint beszorultak. Viszont megőrizték a kapujukat az újabb góltól, és jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás első félidejében a horvátok megszerezték a vezetést. Az együttes mezőnyfölényben játszott ugyan, de helyzetet nem tudott kialakítani, találatát szöglet előzte meg. A hátrányban lévő házigazda azonban meg tudott újulni, és egy szabadrúgás utáni fejessel egyenlített.

Hosszabbítás:

I. félidő:

101. perc: Jobb oldali horvát szögletnél Vida fejelt a 11-es pont magasságából, a labda elszállt két orosz védő és Corluka között, majd a kapu bal oldalában kötött ki (2-1).

II. félidő:

115. perc: Dzagojev a tizenhatos jobb sarkától tekert szabadrúgásból a horvát kapu elé, középen a tömegből Fernandes ugrott a legmagasabbra, és a honosított brazil védő a kapu jobb oldalába fejelt (2-2).

A nyolcaddöntőben az oroszok és a horvátok is 1-1-re végeztek – előbbiek a spanyolok, utóbbiak a dánok ellen -, és miután a ráadásban sem bírtak riválisaikkal, végül a tizenegyespárbaj hozta meg a döntést. Ezúttal is ez döntött, a horvátok javára.

11-esek:

Szmolov flegma lövését Subasic kézzel hárította (0-0).

Brozovic magabiztosan lőtt félmagasan a kapu bal oldalába (1-0).

Dzagojev laposan a kapu bal oldalába lőtt (1-1).

Kovacic bal alsó sarokra tartó lapos, de nem túl erős lövését Akinfejev kivédte (1-1).

Fernandes nagy erővel a kapu jobb alsó sarka mellé lőtt (1-1).

Modric lapos lövésébe beleért ugyan Akinfejev, majd a labda a kapufát is érintette, de végül a kapuban kötött ki (2-1).

Ignasevics nagy erővel lőtt a jobb alsóba (2-2).

Vida higgadtan helyezett a kapu jobb oldalába (3-2).

Kuzjajev a kapu jobb oldalába lőtt (3-3).

Rakitic higgadtan lőtt a kapu jobb oldalába (4-3).

A horvátok – akik az 1998-as harmadik hely után történetük során másodszor szerepelhetnek a legjobb négy között – a szerdai, moszkvai elődöntőben az angolokkal találkoznak. A másik ágon francia-belga elődöntő lesz.

Borítókép: A horvát Domagoj Vida ünnepel csapattársaival, miután gólt fejelt az Oroszország – Horvátország mérkőzés hosszabbításában, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében

Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!