"A katasztrófa krónikája"

2018.06.22. 10:35

A sajtó már búcsút intett Messiéknek, a horvátok örömódát zengnek

Az argentin és a nemzetközi sajtó is temeti a rajt előtt az esélyesek között számon tartott argentin válogatottat, amely a horvátoktól elszenvedett csütörtök esti 3-0-s vereség után a kiesés szélére sodródott az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Argentina's forward Lionel Messi reacts during the Russia 2018 World Cup Group D football match between Argentina and Croatia at the Nizhny Novgorod Stadium in Nizhny Novgorod on June 21, 2018. / AFP PHOTO / Johannes EISELE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Johannes Eisele

Argentínában a La Nacion a rossz összeállításban látta a vereség okát.

„A katasztrófa krónikája” – írta címében az Olé, amely a válogatott szempontjából szörnyű napnak nevezte a csütörtökit.

A La Capital szerint ez az argentin csapat nem egy igazi válogatott.

„Sampaoli és a fiai a saját hozzá nem értésükbe buktak bele.

Amennyire fájó a valóság, annyira várható volt” – fogalmazott a lap.

A spanyol Marca azt írta, hogy

„Argentína kikapott. Messi kikapott.”,

a Sport pedig úgy fogalmazott: „Argentína örök dráma”.

A brit Daily Mail szerint „Messi vb-álma szertefoszlóban”, és a Times is a Barcelona sztárjátékosára hegyezte ki értékelését.

„Ahogy telt múlt az idő, és Argentína rémálma egyre inkább kezdett valósággá válni, Lionel Messi nem volt más, mint egy elveszett kisfiú” – írta az újság.

„Megalázva. Argentína közel a kieséshez” – ez áll a francia France Football meccstudósításában, míg a L'Équipe azt írta: Horvátország továbbjutott, Argentína kővé dermedt„.

A dél-amerikai csapat az előző vb-n ezüstérmet szerzett.

Eközben a horvátok

Argentínával ellentétben Horvátország eufóriában ünnepli a diadalt, ami nem is csoda.

A helyi sajtó szuperlatívuszokban cikkezett Luka Modricék Nyizsnyij Novgorodban mutatott kiemelkedő teljesítményéről, mellyel a csapat története során először győzött le dél-amerikai riválist.

A szakírók tulajdonképpen kifogytak a jelzőkből a gárda méltatása közben,

s azt sem féltek leírni, hogy a csütörtökihez hasonló játékkal csapatuk a szurkolók legelvakultabb vágyait is beteljesítheti.

A Sportske Novosti című lap egy csodás győzelemről írt, amit „generációkon át mesélnek majd az emberek”.

„Egy rapszódia volt ez, melyre hosszú éveken át emlékszünk majd. A csapat teljesítménye azt ígéri, hogy

a jelenlegi horvát generáció a legmerészebb álmainkat is valóra válthatja”

- írta az újság tudósítója. A lap internetes oldala pedig nem csupán a méltató cikkeket közölte, hanem fotósorozatokat jelentetett meg a horvát városokban rendezett meccs utáni ünneplésről, melyek alapján a drukkerek nem fogták vissza magukat, Zágrábban például a szökőkutak szinte közfürdővé változtak néhány órára.

A Sporstke Novosti külön kitért Zlatko Dalic kapitányra is, akinek taktikai „mesterműve” segítségével a játékosok teljesen „levették” a pályáról az argentinok szupersztárját, Lionel Messit, a második félidőben pedig Ante Rebic, Luka Modric és Ivan Rakitic „briliáns” góljaival legyőzték a riválist.

Az index.hr portál arra hívta fel a figyelmet, hogy a horvát válogatott története során még soha nem győzött le Argentínához hasonló erősségű riválist ilyen meggyőző fölénnyel. Az oldal szakírója már előre is tekintett, kiemelve: innentől kötelező megszerezni a csoport első helyét, hogy elkerülje az együttes Franciaországot a nyolcaddöntőben.

„Dejan Lovren eddig a világbajnokság legjobb védője, míg Luka Modric a legértékesebb játékosa” – jelentette ki magabiztosan cikkében az index.hr.

Modric gólja után végleg eldőlhet, hogy az argentinok elbukták a meccset.
Fotó: Martin Bernetti / AFP PHOTO

A spliti Slobodna Dalmacija szerint a csapat „sokkolta Messit és az egész világot”, Diego Maradona pedig nem tudta visszatartani könnyeit a lefújás után.

„Horvátországban mindenhol ünnepeltek a meseszerű produkció után, mely darabokra szedte Messi Argentínáját” – olvasható a lapban. -

„Amíg Messi teljesen eltűnt, addig Modric úgy játszott, mint egy varázsló.”

A horvát labdarúgó-válogatott 1998 óta először jutott tovább világbajnokságon a csoportkörből. Húsz éve Davor Sukerék bronzérmet nyertek.

Borítókép: Messi inkább elbújt volna a világ elől a horvátok elleni meccs után

AFP PHOTO / Johannes Eisele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!