az elődöntő után

2018.07.11. 09:05

Deschamps szerint haladnak, a belgák szerint antifociznak

Szoros, kemény csatában jutott Franciaország elsőként az oroszországi labdarúgó-világbajnokság fináléjába, a Belgium elleni elődöntőt egy szöglet utáni fejesgól döntötte el, a két szakvezető szerint is minimális volt a különbség.

Belgium's forward Eden Hazard (R) reacts on the football picth next to France's forward Antoine Griezmann (L) during the Russia 2018 World Cup semi-final football match between France and Belgium at the Saint Petersburg Stadium in Saint Petersburg on July 10, 2018. / AFP PHOTO / FRANCOIS XAVIER MARIT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Francois Xavier Marit

„Megmutattuk a karakterünket és a mentalitásunkat. Nagyon keményen harcoltunk ma este, védekezésben óriásit dolgoztunk, támadásban jobban kellett volna kihasználni a kontrákat, de gratulálok a csapatnak és a stábnak” – értékelt először közvetlenül a szentpétervári összecsapás után Didier Deschamps, aki húsz évvel azt követően, hogy csapatkapitányként hazai pályán emelhette magasba a vb-trófeát, most szövetségi kapitányként is a csúcsra érhet – a brazil Mario Zagallo és a német Franz Beckenbauer után harmadikként a futballtörténelemben.

„A játékosok rengeteget fejlődtek, sokkal erősebbek mint négy, vagy két évvel ezelőtt. Persze még nem minden tökéletes, de haladunk előre”

- tette hozzá a posztján 2012 óta dolgozó szakember, aki két évvel ezelőtt az Európa-bajnokságon is döntőbe juttatta csapatát, de kikaptak a portugáloktól.

Roberto Martínez, a legutóbbi 25 mérkőzésen először vereséget szenvedett belgák szövetségi kapitánya is hasonlóan értékelt: „Egyetlen pontrúgás döntötte el az összecsapást. Rendkívül szoros mérkőzés volt,

mindössze az döntött a franciák javára, hogy valamivel szerencsésebbek voltak a kapu előtt.

A vereséget el kell fogadni, gratulálnunk kell Franciaországnak és a legjobbat kívánjuk neki a döntőre, mi mindent beleadtunk, az utolsó másodpercig hajtottunk.”

A találkozót Samuel Umtiti, a Barcelona védője döntötte el fejesével, így a francia hátsó alakzatból Benjamin Pavard és Raphaël Varane után ő már a harmadik, aki betalál. Hasonlóra világbajnokságon legutóbb 1998-ban akadt példa a gallokknál, akkor Bixente Lizarazu, Laurent Blanc és Lilian Thuram volt eredményes, utóbbi Umtitihez hasonlóan az elődöntő hősének bizonyult.

A francia lett a hatodik olyan nemzet, amely legalább három vb-döntőbe bejutott, Németország nyolc, Brazília és Olaszország hat-hat, Argentína öt, Hollandia pedig három alkalommal játszott a fináléban.

A belga sztárok szerint a franciák antifutballt játszottak

Eden Hazard és Thibaut Courtois szerint a franciák védekező taktikájuknak köszönhetik, hogy bejutottak az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjébe Belgiummal szemben.

„Franciaország antifutballt játszott”

- jelentette ki a belga kapus a Het Nieuwsblad című lapnak. Hozzátette, nem várták, hogy a franciák egyetlen csatára, Olivier Giroud ilyen messze helyezkedik majd a kaputól. Úgy vélte, a franciák így tudták megakadályozni, hogy Belgium a saját ritmusában futballozzon.

„De ezt nem volt jó nézni. Ez a csapat, nem volt jobb, mint mi”

- mondta Courtois, aki jelezte, a második félidő hajrájában a játékvezető szeme előtt szabálytalankodtak Hazarddal a francia 16-es előtt, de a bíró nem ítélt szabadrúgást.

Csapattársa, Eden Hazard osztotta a kapus véleményét:

„Inkább vesztek a belga csapattal, minthogy ezzel a francia együttessel győzzek”

- nyilatkozott a Chelsea támadója, aki szerint a franciák vezető góljuk után teljesen visszahúzódtak és csak védekeztek.

A vasárnapi, moszkvai döntőben a franciák ellenfele a szerdai (mai) Anglia-Horvátország meccs győztese lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!