Vélem-én

2007.03.08. 09:52

A nőnap kettős megítélése

Ma a nőket köszöntjük. Azokat is, akiket még ma is számos hátrányos megkülönböztetés ér akár a munkahelyen, akár a családban, a társadalomban a férfiakkal szemben.

SZOLJON

A nőnapot régebben különböző időpontokban szervezték, de 1948-tól szovjet mintára ez mindig március 8-ára esett. Vajon kinek mi a véleménye erről a kedves megemlékezésről tizenhét évvel a rendszerváltás után?
Csoszorné Gabriella jászszentandrási fiatalasszony, aki tizenhét éve házas. Van egy tizenegy éves lányuk.
— Otthon a párom reggel rendszerint egy szál virággal kedveskedik, a kisasszony meg valamilyen bonbont, csokit kap tőle. Benn, a munkahelyemen is szokott lenni egy kis megemlékezés, virág, süti, üdítő.
— Mennyivel más ez a nap?
— Semmivel, mert a munkát benn is, itthon is el kell végezni. Ugyanakkor örülök neki, mert ez egy kedves gesztus a férfiak részéről. Még jobb lenne, ha munkaszüneti napnak nyilvánítanák, legalább pihenhetnénk.
Veres János Kisújszálláson a Nagykun Mezőgazdasági Zrt. vezetője.
— Nálunk ez már régi hagyomány, és az idén március 8-án harmincnégy nőt köszöntünk. Én mondok egy kis rövid köszöntőt, és az ünnepeltek virágot, süteményt, üdítőt kapnak. Meg, hogy emlékezzenek rá, személyenként szép ajándék is jár. De ez ma, szerdán még titok.
Nagy-Bana Zsanett többszörös szépségkirálynő is várja ezt a napot.
— Engem sokan köszöntenek ilyenkor. A párom, apu, a fiútestvéreim, a barátaink. Kapok puszit, virágot, néha még ékszert is. Nem marad ki a jókívánságokból Gréta lányunk sem.
— Mit szól ahhoz, hogy ez egy kommunista hagyományos ünnep?
— Akár az, akár nem, jó ötletnek tartom. Elvégre mi mindig örülünk egy kis figyelmességnek. Akkor is, ha aznap változatlanul mi főzünk.
Mészárosné Jeges Zsuzsát Tiszaroffon otthon a párja köszönti, a munkahelyen meg cserepes virágot szokott kapni. Jólesik mindkettő ebben a sebes, rohanó mindennapokban. Ő a családban a pénzügyminiszer, bár erről érdekes a véleménye.
— Az is tapasztalat, és nem csak errefelé, hogy nekünk, nőknek az első műszak után következik a második, néha a harmadik, mert sokan földdel is bajlódnak közülünk. Ami viszont a fizetéseket illeti, azokon még lehetne javítani. Hiszen a „felszabadításunk” még valahol ott tart, hogy egyre több helyen kell helytállni. Keresők lettünk, de azon az áron, hogy feszesek a napok, hetek.
Varga Feri bácsi Karcagon már eljutott a 82-ig.
— Régebben nem hallottunk erről semmit sem. A téeszcsében kezdődött, ott köszöntötte az elnök a fehérnépet. Én otthon semmit se teszek, mert az asszony kezeli a pénzt, oszt nekem csak pipadohányra, kis pálinkára ad. Ő háztartásbeli volt, de a lányom dolgozik is. Kisújszállásra jár át, meg a háztartást is ellátja, a két gyerekről nem is beszélve. A vejem meg kiment Németországba, mert itt nincs munka. Szerencsére a lányok már eladósorba kerültek, nem kell pelenkázni őket. Az biztos, nem irigylem a lányomat, sok van rajta. Aztán mi is öregszünk, már kevesebbet bírunk segíteni.
Nagyné Fodor Erzsébet 34 éves. Egy fiú és egy kislány anyukája. Szolnokról naponta kijár tanítani.
— Szép ez a nőnap, jólesik az ajándék, a puszi, a virág, csak az a baj, hogy mindez mit sem változtat a helyzetemen. Azon, hogy fél hatkor kelek, beviszem a gyerekeket, vagy a párom viszi az iskolába. Utána buszra szállok, és irány a munkahely. Hetente kétszer én megyek értük, háromszor a párom. Ezek is mi vagyunk: a hajtós, fáradt nők meg az ünnepeltek is. Az meg, hogy otthon maradjak, lehetetlen, mert erre a 87 ezer forintra is szükségünk van, hiszen a párom nem sokkal keres többet...
Mindezek ellenére ma a legtöbb helyen, családban köszöntik a nőket, és sok szépet mondanak róluk a szónokok. Ők pedig szépen hazaviszik a virágokat, vacsorát készítenek a családnak, kikérdezik a leckét a gyerekektől, és amikor bebújnak az ágyba, arról morfondíroznak: uramisten, mit is felejtettem el?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!