Vélem-én

2008.02.19. 07:43

A megbecsülés a megoldás

Régen azt tartották felőlünk, hogy a jogászok és a kanászok országa vagyunk. E két mesterség művelőiből láttak a legtöbbet a felénk vetődő idegenek, az igaz mára az egyik jórészt kiveszett. Ahogy a röffencsek fogytak, halványodott a velük járó hivatal is.

Szathmáry István

Régen azt tartották felőlünk, hogy a jogászok és a kanászok országa
vagyunk. E két mesterség művelőiből láttak a legtöbbet a felénk vetődő
idegenek, az igaz mára az egyik jórészt kiveszett. Ahogy a röffencsek
fogytak, halványodott a velük járó hivatal is.
A különféle humánnak nevezett tudományok iránt ugyanakkor máig töretlen a vonzalmunk. Valahogy mindig nagyobb becsülete volt itt az elmélkedésnek a cselekvésnél. A gépészethez, vagy más fúrás-faragáshoz hasonló időtöltést szívesen hagytuk máshonnan jövő érdeklődőkre. Ezért van máig idegen neve nálunk mindenféle ipari tevékenységnek.
Ettől függetlenül nem törvényszerű ez az állapot. Nem egyszer sikerült már a műszaki és gazdasági tudományokat megkedveltetni a szélesebb közönséggel, amit azután vissza is csináltak mindig valami rossz döntéssel. Most sem kellene több, csak némi bölcseség fent, amivel újra vonzóbbá tehetnék az érvényesülésnek ezt a módját is. Már pusztán e szakmák jelenleg hiányzó anyagi és erkölcsi megbecsülése, művelőik stabil jövőképének biztosítása helyre billenthetné az egész jelenlegi áldatlan állapotot.

vagyunk. E két mesterség művelőiből láttak a legtöbbet a felénk vetődő

idegenek, az igaz mára az egyik jórészt kiveszett. Ahogy a röffencsek

fogytak, halványodott a velük járó hivatal is. Szathmáry István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!