Vélem-én

2008.10.26. 08:21

Eszünket vesztjük, ha nem dolgozunk?

Pénteken, dél körül legalább akkora forgalom volt Szolnok belvárosában, mint egy átlagos szombat délelőtt. Emberek százai mászkáltak, nézelődtek, ki gyalog, ki autóval. Azonban fél óra leforgása alatt olyan közlekedési helyzeteknek lettem szemtanúja, valamint résztvevője, melyeken magam is igencsak meglepődtem.

SZOLJON

Az egyik kereszteződés piros lámpájánál vesztegeltem éppen, mikor arra lettem figyelmes, hogy egy családdal megrakott autó hölgy vezetője éppen velem szemben áll és várja, hogy lekanyarodhasson. Apuka jobb egyben, gyerekek hátul.

Meglepődve tapasztaltam, hogy a hölgy a 2x2 sávos utat önjelölt közlekedési szakértőként 3/1 arányban osztotta meg a vele egyirányba haladók javára. Ezzel csak egy bibi volt: zöldet kaptam. Jól irányzott kézmozdulatokkal próbáltam a hölgy tudomására hozni, hogy nem éppen a megfelelő sávban tartózkodik, mire ő hasonló karjelzésekkel közölte, le szeretne kanyarodni. Pár perces mutogatás és nézelődés után, meggyőződve, hogy ő van rossz helyen, a hölgy igyekezett korrigálni hibáját. Azonban ez sem ment túl könnyen. Egy kis tolatás ide, egy kis kanyarodás oda, végül sikeresen elállt az utamból. Néhány autóstársammal ellentétben, nem akartam ennél is kellemetlenebb helyzetbe hozni a sofőrt, ezért csak akkor kezdtem el mosolyogni a történteken, mikor jócskán elhagytam autóját.

Azonban gyorsan letörölte arcomról a mosolyt egy újabb, szabályokat figyelmen kívül hagyó autóstársam. Helyszín ismételten egy kereszteződés. Itt 3/2 arányban oszlott meg a sávok száma, ezek egyikében álltam, szintén pirosnál. Mellettem egy, az előzőhöz hasonlóan megrakott autó, most azonban férfi sofőrrel. Az úriember teljesen szabályosan közlekedett mindaddig, míg a harmadik, kanyarodó sáv szabad jelzést nem kapott. A fiatalember ezen felbuzdulva lendületet vett, gondolván: ha ők mehetnek, én is. Rosszul gondolta. Erre azonban a kereszteződés kellős közepén jött rá, ahol egy szerencsés véletlennek, vagy a balra kanyarodó autó figyelmes sofőrjének köszönhetően, csak furcsán néztek egymásra, de nem történt semmi baj.

Egy valamit azonban mostanáig nem értek. Annak ellenére, hogy a sofőr és autója rosszkor volt rossz helyen, esze ágában nem volt visszatolatni a sávjába és ott megvárni a neki szánt zöldet.
Megértem, hogy szép időben, szabadnapon az emberek vidámabbak, felszabadultak. De ettől függetlenül nem kellene eszünket veszteni és figyelmen kívül hagyni a közlekedési szabályokat. Hiszen ez a két történet is végződhetett volna sokkal rosszabbul is.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!