Vélem-én

2015.07.04. 11:05

Egyre fogyunk

Több százezren élnek és dolgoznak külföldön honfitársaink közül. Hányszor hallottuk ezt a hírt az elmúlt pár évben!

Mauthner Ilona

De amíg az ember nem szembesül vele, addig a számok nem igazán zavarják. A kedvenc orvosom, akinél két éve nem jártam, időközben Németországba ment dolgozni. A háziorvosom is összecsomagolta a családját, és Írországba költözött. A szomszéd kislány, aki óvónőként végzett a főiskolán, Ausztriában, egy szállodában szobalány. Az is beszédes szám, hogy egy Tolna megyei városkában, egy nyolclakásos társasházban három család fogta a sátorfáját és országot váltott. Lehet persze legyinteni, menjenek, ha annyira akarnak. De mi lesz öregségükre azokkal, akik maradnak?!

Ugyanis azok, akik nem itthon dolgoznak, nem itthon fizetnek adót és járulékot, amiből pedig a ma nyugdíjasainak járandóságát kellene fizetnie az államnak. És ha ez a hullám nem áll meg, mi lesz azokkal, akik pár év múlva mennének nyugdíjba? Egyelőre csupa happy hírt hallunk a közszolgálati csatornákon: nőtt a kiskereskedelmi forgalom, az emberek többet költenek, tehát van pénzük. Ez így sajnos nem teljesen igaz, még akkor sem, ha nőtt a fogyasztás, hiszen akik kint dolgoznak, havonta, kéthetente visszajönnek, hazahozzák vagy küldik a fizetésüket, és azt valóban itthon költik el mosóporra, ruhára, tévére és más használati tárgyra. Így javítják átmenetileg a statisztikát.

Most három munkaképes korúra jut egy nyugdíjas. A szakemberek számításai szerint egy hónapban durván 200 milliárd forintot fizet ki a magyar állam a mostani öregségi nyugdíjasoknak. A kivándorlással pedig már most egy heti nyugdíjat veszítünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!