Vélem-én

2015.08.09. 11:50

A mi pénzünk bánja

A mi pénzünk nem arra szolgál, hogy üzleti spekulációk kárvallottjait támogassák belőle.

Szathmáry István

Nézegetek egy képet és nagyon vegyes érzéseket vált ki belőlem. A brókerkárosultak tüntetésen készült sajtófotón egy nő „Hol a pénzünk Orbán?” feliratú táblával követeli a miniszterelnökön elveszett befektetése összegét. Valószínűleg rossz címet adtak meg neki, és társainak, hogy hova forduljanak. Az üzleti, pénzügyi vállalkozásnak, befektetésnek az egész világon megvan a maga kockázata, ebben a játékban nincs olyan, hogy bukás esetén nem ér a nevem.

Természetesen léteznek garanciák, mint a bankok által befizetett biztosítás, ami egy összeghatárig szavatolja a náluk elhelyezett pénzek visszafizetését, de úgy gondolom, azon túl senkinek sincs semmi keresnivalója. Főleg a miniszterelnökkel megszemélyesített államon nem. Az állam ugyanis, némi szójátékkal mi vagyunk, vagyis zömmel azok a polgárok is, akik nem befektetőknél, hanem az élelmiszerboltokban, a patikában, meg a gyereknevelés ráfordításaiban és nem utolsósorban az adóhivatalnál tartjuk a pénzünket.

A felháborodott hölgy és társai legfeljebb az utóbbi összegre nyújthatnának be igényt, mert az állam főleg ebből gazdálkodik. Ez a pénz, a mi pénzünk meg nem arra szolgál, hogy üzleti spekulációk kárvallottjait támogassák belőle. Van annak elég helye másutt, ahol valóban az állam az illetékes.

Legfeljebb a mainál hatékonyabb bűnüldözést, igazságszolgáltatást követelhetnének kártalanítás helyett, ami nem csak nekik dukál, hanem az egész országnak, és szintén pénzbe kerül. Többek között abba az adóba, amiből most a saját üzleti veszteségüket szeretnék menteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!