Múltdarabkák

Hartai Gergely

Ritka, helytörténeti jelentőséggel bíró írott emlékből azt hiszem, nincs hiány a Jászkunságban. Időről időre előkerülnek olyan szenzációs tárgyak és értékes kordokumentumok, amelyek nemcsak a vármegyében, de talán az egész országban is érdeklődésre tarthatnak számot. 

Az egyik ilyen jellegzetes eset, amikor egy közelmúltbeli ásatáson egy ezerhétszáz éves aranypénzt találtak a régészek. A váratlanul fellelt érme a római korból való, I. (Nagy) Konstantin császár solidusa volt. A ritkaság egyébként Törökszentmiklós közelében pihent majd’ két évezreden át a föld mélyén. A városban immár egy másik különleges esetet is feljegyezhetünk. Mai cikkünkben arról írunk, hogy a helyi református egyházközség levéltára egy elveszettnek hitt, pótolhatatlan könyvvel gazdagodott. A dokumentum a település és az egyházközség történetének legfontosabb állomásait tartalmazza. A ritka darab ugyanakkor eltűnése ellenére sem volt ismeretlen a szakértők számára: a 18. századi írást csaknem negyven évig kereste Szabó József református lelkész. 

Szentmiklósi Sebők Sámuel munkája vélhetően fontos kutatások tárgya lesz a jövőben. Megismerhetjük belőle szűkebb környezetünk társadalmi és egyházi életét egyaránt. Az pedig már most biztosan kijelenthető, hogy az elfeledettnek hitt mű óriási segítséget nyújt majd Törökszentmiklós múltjának feltérképezésében, és a város részletesebb megismerésében.