Bor és barátság

Turcsányi János

Minden bor(…) társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák – fogalmazta meg Hamvas Béla. Ennek a megállapításnak az igazát tapasztalhattam meg a hétvégén a szandaszőlősi Bereczki Máté Gazdakör tagjai között. Az egyesület immár három évtizede tesz azért, hogy a Szolnokon élő, a borászatot nagyon komoly hobbinak tartók évente egy alkalommal összegyűljenek és egymásnak, valamint a rangos zsűrinek bemutassák nedűiket. 

A gazdakör számára ez a legfontosabb esemény minden évben. A Hamvas Bélától idézett mondat jellemezte a mostani összejövetelt is. Jókedvű baráti közösségek tagjai hozták el boraikat, olyan remek atmoszférájú találkozóra, amelyből kár, hogy nincs sokkal több. Nemcsak borászok, de minden más egyesület tagjai is megirigyelhetnék azt a hangulatot. 

Mindenki roppant büszke volt borára, jó szívvel kínálta a többieket, nagyon várta a zsűri döntését, és mindenki örült a másik sikereinek is. Talán azért, mert az ott jelenlévők hobbiborászok, nem kereskedelmi forgalomba szánják boraikat, nem konkurensei egymásnak a piacon. Talán azért, mert saját tapasztalatból tudják, milyen sok és hozzáértő munkát kíván a jó bor előállítása. Talán azért, mert egy olyan közösséget alkotnak, amely a kemény munkával előállított termékben hisz, nemcsak a borok esetében, de az élet egyéb területein is. A példa itt van előttünk, próbáljuk meg követni és mindannyian jobban érezhetjük magunkat.