Jubileum

Molnár-Révész Erika

Hát ismét eljött a nagy nap! Előkerültek a bográcsok Szolnokon, bennük a világ legismertebb magyar ételével, hungarikumunkkal, a gulyással.

Hagyma, fokhagyma, zsír, pirospaprika, hús, zöldpaprika, paradicsom, krumpli, fűszerek, nagyjából ezekből az alapanyagokból készül, mégis mindenkié más. Ahány tájegység, ahány ember, annyiféle ízvilág.

Bármennyi csípőset elbír, az Alföldön sok zöldséget is, lehet benne tészta vagy csipetke más néven galuska, avagy nokedli, készülhet sertésből, de akár marhából is.

A szolnoki Tiszaligetben már 25 éve rotyognak szeptember elején a bográcsokban a hasonló, mégis nagyon különböző gulyásételek.

A Gulyásfesztivál negyed évszázados történelme alatt közösségépítő és teremtő erejéből mit sem veszített, sok csapat ugyanolyan hévvel készül az eseményre, mint a kezdetekkor. Családok, barátok, kollégák ragadnak fakanalat, hogy együtt hozzák össze, majd fogyasszák el a szabadban főzött finomságokat.

A gulyásleves kísérőjének valamilyen tésztából készült étel dukál, megy hozzá a túróscsusza, vagy a jászlepény, de aki az édesebbet szereti, egy karcagi ferdinánd is lecsúszhat utána, ha még van hely.

Felnőttek esetében étvágygerjesztőnek egy kupica jó magyar házipálinka, vagy egy deci száraz vörösbor ajánlott, mindezek az evéstől túlterhelt gyomor segítségére is lehetnek.

A gasztronómia mellett a kellemes zene, a vidám társaság csak fokozhatja a hangulatot, és teheti kellemes emlékké a huszonötödiket is.