VÉLEMÉNY

2017.10.02. 18:40

Van, ami józan ésszel megmagyarázhatatlan

Nem tudok egy képtől szabadulni. Egy hiteltartozás miatti kilakoltatásnál az asszonynak karján kéthetes csecsemőjével kellett elhagynia otthonát.

A négyfős család kegyelemkenyéren húzta meg magát, jövőjük több mint bizonytalan.

Hívő emberként a kétezer éves történet jutott erről eszembe egy szállást kereső názáreti ácsról, meg gyermekét váró feleségéről – azóta szemmel láthatóan sok minden nem változott a világban.

Egy másik család feje felől ötmillió forintos, felében már kifizetett devizahitel után harmincmillió forintos követeléssel vette el a bank a fedelet, amit józan ésszel nehéz megmagyarázni.

Hasonló esetekről a Jászkunságból is hallani, szerkesztőségünk is kapott már ilyen témájú telefonokat. Történetük közös vonása, hogy ezek az emberek nem luxuscélra vettek fel hitelt, hanem jövőjük biztosítékaként családot akartak nevelni.

Ehhez pedig, akár a madárnak a fészek, nélkülözhetetlen a négy fal, ahol meghúzhatják magukat. Ráadásul nem csak rajtuk múlott a vásár.

A kölcsönt kínálgatók nehezen tudnák elhitetni, főleg egy végére hatszáz százalékos kamat esetén, hogy tisztességesen, és nem eleve gátlástalan haszonszerzés szándékával jártak el.

Mindez kemény erkölcsi, nem pedig gazdasági kérdés, mert emberi sorsokat nem rendelhetünk így alá gátlástalan pénzügyi érdekeknek.

Hozhat bárki, pártállástól függetlenül – mert nem új keletű gondról van szó –, egyébként jó szándékú részintézkedéseket, mint a végrehajtók mostani, igen időszerű megregulázása, itt csak alapvető szemléletváltás eredményezhet tisztességes megoldást.

Szathmáry István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!