Vélemény

2017.11.20. 17:57

Az élelmiszerhiány lehetősége mindig fennáll

Drágul a tojás, ami részben érthető is. A tyúk is hangulatember, s mivel a rövidülő borús nappalok nem kedveznek a teljesítménynek, a hiány felveri az árat. De az élelmiszerekkel általában is gond van.

A szolnoki piacon ugyan megnyugtató a kép, hiszen bőséges, szemet gyönyörködtető a kínálat, de valójában ez törékeny dolog. A felszín alatt ott lapul egy, talán nem is távoli jövőben jelentkező, világméretű, de bennünket is próba elé állító élelmiszerhiány lehetősége.

Ezt már a mezőgazdasági termékek hosszú ideje tartó csendes, de állandó drágulása is sejteti, aminek haszna sajnos elsősorban nem a legfontosabb helyen, a termelőknél jelentkezik.

Ők inkább olyan dolgokkal szembesülnek, mint a hazai élelmiszerekkel szemben időnként tudatosan gerjesztett hisztéria: lásd a sunyi piaci fogásként elhíresült nemzetközi libamájügyet.

Az őstermelők, meg általában a mezőgazdaságból élő gazdák ennél többet, jobbat érdemelnének. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis egy kis gazdaság működtetése sem egyszerű dolog. Sokoldalúbb tudást, talpraesettséget kíván, mint számos megbecsült értelmiségi pálya, s akkor még nem beszéltünk az időjárásnak való kiszolgáltatottságáról.

A földművelés ezért, és létfontossága miatt is minden józan gazdasági környezetben támogatást élvez. Ráadásul a mai piaci viszonyok között a legtöbb országban a földművelés nem is tudja eltartani önmagát.

Ha ezzel nem számolunk, akkor az az ősi filozófiai kérdés, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, úgy oldódhat meg, hogy egyszer csak mindkettő eltűnik a világból.

Szathmáry István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!